Belföld

A magyar kormány Brüsszelben is kiáll a rezsicsökkentés mellett

A magyar kormány Brüsszelben is kiáll az alacsony rezsiárak mellett, az elkövetkező időszakban fokozódó piaci és politikai nyomás közepette is - hangsúlyozta Gyürk András a Fidesz uniós parlamenti képviselője.

A magyar kormány Brüsszelben is kiáll a rezsicsökkentés mellett
A Gyurcsány Ferenc vezette kormány tíz hónap alatt négyszer emelte meg a lakossági energiaárakat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A képviselő felhívta a figyelmet: az utóbbi hónapokban tovább folytatódott az energiahordozók árának ugrásszerű emelkedése. A földgáz és az áram világpiaci ára is többszörösére nőtt. Ennek hatására Európa-szerte egyre több vállalat jelenti be, hogy csökkenti a termelést gyáraiban. Az energiaszolgáltatók pedig számos tagállamban a fogyasztókra kezdték el áthárítani a megemelkedett árak okozta különbözetet.

Gyürk tájékoztatott, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben nyomatékosította: elfogadtathatatlan, hogy az ambiciózus klímavédelmi javaslatok és az energiapiacok volatilitásának árát az EU a polgárokkal fizettetné meg. Továbbá felszólította a brüsszeli testületet, „hogy a valóságtól távol álló baloldali ideológiák hangoztatása helyett segítse a polgárait védő nemzeti kormányokat az alacsony rezsiárakért folytatott küzdelemben.”

A Fidesz politikusa szerint „többször bebizonyosodott, hogy a magyar baloldal a magasabb piaci energiaárak és a klímavédelem okozta kihívásokat a rezsiár emelésével „kezelné”.

„2008 őszén a jelenlegihez képest feleakkora földgázár mellett a Gyurcsány Ferenc vezette kormány tíz hónap alatt négyszer, összesen 28 százalékkal emelte meg a lakossági energiaárakat” - mutatott rá.

Gyürk emlékeztetett arra, hogy 2021 májusában csaknem a teljes magyar baloldal az ellen szavazott az Európai Parlamentben, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához. A momentumos Cseh Katalin pedig azt szorgalmazta, hogy Magyarország vezesse ki a szabályozott villany- és fűtési árakat, kiszolgáltatva a magyar embereket a piaci áringadozásoknak - tette hozzá.

„Ez a gondolkodásmód, a 2008-ban tapasztaltakhoz hasonlóan, most is súlyosan megkárosítaná a magyar polgárokat, ezért teljes mértékben elfogadhatatlan” - húzta alá a Fidesz EP-képviselője.

Kapcsolódó írásaink