Gazdaság

Ukrajna saját gázellátása nehezebbé válhat

Az ukrán vezetés attól tart, hogy az orosz–ukrán tranzitszerződés 2024-es lejárta után teljesen megszűnhet az országon keresztülhaladó gázszállítás

Az ukrán álláspont ambivalenciáját mutatja, hogy miközben bírálja az új gázvezetékeket, mondván, azok a Kreml geopolitikai érdekeit szolgálják, Kijev maga is harcol azért, hogy az Oroszországtól származó tranzitbevételeit megtarthassa – jelentette ki lapunknak Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója.

Ukrajna saját gázellátása nehezebbé válhat
Kijev évek óta fellép az országot megkerülni kívánó vezetékekkel szemben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ukrajna két okból kifogásolja az új magyar–orosz gázszerződésben megjelölt útvonalakat. Egyrészt, az ukrán vezetékhálózat megkerülése tranzitbevétel-kiesést okoz számára. Másrészt Ukrajna politikai okokból évek óta nem vesz közvetlenül gázt Oroszországtól, hanem úgynevezett reverz, azaz az Európai Unióból vásárolt gázt fogyaszt – magyarázta Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója. A reverz szállítmányok jelentős része azonban csak virtuálisan jár be fordított utat, és valójában az országon áthaladó, más államok által megvásárolt gázszállítmányokból „marad vissza”. Így Ukrajna saját gázellátása is nehezebb lehet ezután – mutatott rá.

Kiemelte, Kijev évek óta fellépett az országot megkerülni kívánó vezetékekkel szemben, sikertelenül, hiszen a Török Áramlat folytatásaként Magyarországot is elérő Balkán Áramlat mellett az idei évben az Északi Áramlat 2 munkálatai is befejeződtek. Így az ukrán vezetés attól tarthat, hogy az orosz–ukrán tranzitszerződés 2024-es lejárata után teljesen megszűnhet az országon keresztülhaladó gázszállítás, hiszen az Északi Áramlat 2 befejezését lehetővé tevő amerikai–német megállapodás nem nyújt garanciákat arra vonatkozóan, hogy Oroszország az új vezeték üzembe helyezését követően is szállít majd gázt Ukrajnán keresztül – fejtette ki a kutató.

Kosztur András elmondása szerint az ukrán álláspont ambivalenciáját mutatja azonban, hogy miközben bírálja az új gázvezetékeket, mondván azok a Kreml geopolitikai érdekeit szolgálják, Kijev maga is harcol azért, hogy az Oroszországtól származó tranzitbevételeit megtarthassa.

Továbbá elmondta, hogy a magasabb árak miatt idén a cseppfolyósgáz-szállítók Ázsia felé fordultak. Ez és a vezetékes szállítmányok norvég és orosz karbantartási munkák miatti csökkenése együttesen pedig történelmi rekordokat döntő árakhoz és a földgáztározók alacsony töltöttségéhez vezetett szerte Nyugat-Európában, gyakorlatilag bizonyítva ezzel a hosszútávú szerződéseken alapuló gázszállítás előnyeit a kontinens energiabiztonsága szempontjából – nyomatékosította a vezető kutató.

Kapcsolódó írásaink