Gazdaság

Az európai gazdaság újraindítása nem lehet sikeres a V4-ek erősödése nélkül

A visegrádi országok a jelenleginél nagyobb szerepvállalást várnak az Európai Uniótól a külső határok megerősítésében az illegális bevándorlás újabb hullámának idején – jelentette ki Varga Mihály a V4 pénzügyminiszteri csúcsot követő sajtótájékoztatón. A magyar tárcavezető kiemelte: a V4-csoport gazdasági ereje egyre meghatározóbb Európában, ezért az európai gazdaság újraindítása nem lehet sikeres a térség országainak erősödő teljesítménye nélkül.

Az európai gazdaság újraindítása nem lehet sikeres a V4-ek erősödése nélkül
Varga Mihály pénzügyminiszter a visegrádi országok pénzügyminisztereinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón a Pesti Vigadóban 2021. szeptember 30-án
Fotó: MTI/Kovács Attila

A V4 csoport 2021 júliusa óta tartó magyar elnöksége alatt most először találkozott egymással a négy ország pénzügyminisztere. A sajtótájékoztatót megelőzően közös nyilatkozatot írt alá Varga Mihály, Alena Schillerová cseh, Igor Matovič szlovák, valamint Tadeusz Kościński lengyel tárcavezető.

Házigazdaként a magyar pénzügyminiszter kiemelte: a „Recharging Europe” mottóval elindított magyar elnökség központi témái a gazdaság újraindítása, a biztonság, valamint azon törekvés, hogy a V4-csoportnak határozott hangja legyen az Európa jövőjéről zajló vitában.

Mint fogalmazott: a négy visegrádi ország együttes kereskedelme Németországgal kétszerese a német-francia kereskedelemnek és háromszor nagyobb, mint a német-olasz kereskedelem. A V4-ek gazdasága a járvány előtt gyorsabb növekedést produkált, és a válság során is jobban teljesített az uniós átlagnál – tette hozzá.

Az aláírt nyilatkozatban több fontos együttműködési pontot is rögzítettek. Ilyen többek között a V4-es gazdaságok újraindítása és az ehhez szükséges támogató költségvetési politika, az adócsalás elleni küzdelemben való együttműködés, valamint a családok támogatása.

Varga Mihály a sajtótájékoztatón kiemelte: a népesedési kihívásokat nem bevándorlással, hanem a gyermeket nevelő családok támogatásával kívánjuk leküzdeni. Mint mondta: a visegrádi országok továbbra is együttműködnek külső határaik védelmében és az illegális migráció elleni küzdelemben.

A magyar tárcavezető leszögezte: Magyarország 2015 óta 590 milliárd forintot fordított az unió schengeni határát védő, 175 kilométeres kerítés megépítésére és a határvédelemre. Az Európai Unió a költségek alig több mint 1 százalékát finanszírozta.

Varga Mihály aláhúzta: a visegrádi négyek szorgalmazzák, hogy az Európai Unió a jelenleginél nagyobb mértékben járuljon hozzá a határvédelem terheihez. A magyar tárcavezető kiemelte: bízik abban, hogy a visegrádi országok növekvő gazdasági erejével párhuzamosan a V4-ek hangja is egyre erősebb lesz az unió vitatereiben.

Kapcsolódó írásaink