Gazdaság

Varga Mihály: A nemzetközi befektetők bíznak Magyarországban

Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető elmondta: a kibocsátás keretében kedvező feltételekkel, alacsony kamattal 10 és 30 év futamidejű, 4,25 milliárd értékű dollárkötvény, valamint 7 év lejáratú 1 milliárd értékű eurókötvény került a befektetőkhöz.

Varga Mihály: A nemzetközi befektetők bíznak Magyarországban
Varga Mihály: A kormány biztosítani tudja, hogy az elfogadott helyreállítási program az idén mindenképpen elinduljon
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A nemzetközi pénzügyi folyamatok alakulása jelenleg számunkra kedvező, vagyis alacsony költséggel lehet forrást bevonni - kommentálta a sikeres kötvénykibocsátást a miniszter, hozzátéve: a dollár- és eurókötvények kamata több mint egy évtizede nem volt olyan alacsony, mint most.

Varga Mihály a kibocsátás főbb számait ismertetve elmondta: a 10 és 30 éves dollárkötvények kamata rendre 2,125% és 3,125%, míg az eurókötvény kamata 0,3% közelében alakult. Varga Mihály kijelentette: ilyen lépést azok az országok tudnak megtenni, amelyek erős, jól fejlődő gazdasággal bírnak és kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytatnak és Magyarország ezek közé az országok közé tartozik.

A kötvények iránt megnyilvánuló közel négyszeres kereslet azt mutatja, hogy a befektetők változatlanul igen jó eredményeket várnak a magyar gazdaságtól és bíznak a kormány gazdaságpolitikájában. Ez nem egy pillanatkép, hanem a hosszú évek alatt megszolgált és felépített bizalom eredménye - fejtette ki a tárcavezető.

Varga Mihály elmondta: nem szeretnénk elveszíteni az Európai Unió késlekedése miatt azt a gazdasági előnyt, amelyhez az előző negyedévben jutottunk, így a kormány a most bevont forrásokat a gazdaság újraindítására, a beruházások támogatására fordítja.

Az Európai Helyreállítási Alap költségeit az Európai Unió tagállamai közösen viselik - mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy ez a pénz ugyanúgy jár Magyarországnak, mint a többi európai tagállamnak. Mint mondta: Brüsszel és az európai baloldal politikai megfontolásból támadja Magyarországot és tartja vissza a hazánknak járó forrásokat. A kormány álláspontja világos: a gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet, így a kormány a piacról előfinanszírozza az Európai Helyreállítási Alapból érkező forrásokat.

Varga Mihály közölte: a mostani kibocsátás nem érinti a költségvetési hiányt, tehát a tárca továbbra is az idénre tervezett 7,5 százalékos hiánnyal számol, emellett folytatja az adósság csökkentését is. A kormány kedvező feltételek mellett, önállóan, a nemzetközi szervezetek segítsége nélkül gondoskodik az ország finanszírozásáról.

Kapcsolódó írásaink