Gazdaság

Négycsillagos szálloda alapkövét tették le Debrecenben

Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással, a Kisfaludy program több mint 3,65 milliárd forintos támogatásával megvalósuló épület alapkövét csütörtökön tették le a Református Kollégium szomszédságában.

Négycsillagos szálloda alapkövét tették le Debrecenben
Sal László, Papp László, Horváth Péter, Kósa Lajos és László György a négycsillagos szálloda alapkőletételén Debrecenben (b-j)
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a jelentős állami támogatással, közpénzből épülő szállodát nyereségesen kell majd működtetni. Rámutatott, ehhez minden feltétel adott: a biztonságos környezet, barátságos vendéglátók, a térség látnivalói.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy 2019-ben, az utolsó járványmentes évben a turisztikai ágazat adta a hazai össztermék (GDP) 13,5 százalékát, és 400 ezren dolgoztak a szektorban. A kormánypárti politikus szerint az álom a 17 százalék elérése lenne.

Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond egy új, négycsillagos szálloda alapkőletételén Debrecenben
Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond egy új, négycsillagos szálloda alapkőletételén Debrecenben
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester jelezte: jelenleg ezer szállodai szoba hiányzik Debrecenben; a Kisfaludy program keretében megépülő két, négycsillagos belvárosi szálloda pedig több mint 250 új szobával bővíti a kínálatot.

Hozzátette: dinamikus növekedést tapasztalnak az idegenforgalomban, 2020 nyarához képest az idén 11 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Debrecenben.

Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója fontos célnak nevezte, hogy a turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata legyen. A szakember szerint 2022-re el kell érni a 2019-es turisztikai eredményeket.

Ennek érdekében a járványidőszak legnehezebb pillanataiban is sok ezer fejlesztés zajlott országszerte, jelenleg is szállodák, panziók, szálláshelyek százai újulnak meg - ismertette.

A szakember szerint talpra állt a belföldi turizmus: júniusban 66, júliusban 22, augusztusban 16 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakot, de szeptemberben is 25 százalékkal nőtt a foglalás az egy évvel korábbihoz képest.

László György, a beruházó tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. ügyvezetője azzal indokolta a fejlesztést, hogy Debrecen a legdinamikusabban fejlődő magyar város, és ők a szálloda megvalósításával szeretnének hozzájárulni a turisztikai fejlődéshez.

Sal László, a kivitelezésért és tervezésért felelős A-Híd Zrt. vezérigazgatója szerint a debreceni helyszínen a múlt és a jövő találkozik: "a történelmi Református Kollégium szomszédságában, a Nagytemplom árnyékában egy 21. századi, modern, energiatakarékos szállodát" fognak felépíteni.

Kapcsolódó írásaink

Szívesen nyaralunk idehaza

ĀA pihenni vágyó vendégek nagy része szállodában szállt meg Magyarországon, az ott eltöltött éjszakák száma csaknem két és félszeresére bővült 2020 júniusához képest