Gazdaság

Szívesen nyaralunk idehaza

A pihenni vágyó vendégek nagy része szállodában szállt meg Magyarországon, az ott eltöltött éjszakák száma csaknem két és félszeresére bővült 2020 júniusához képest

A koronavírus-járvány egyik nem várt hatása, hogy felpörgött a hazai turizmus. Olyannyira, hogy júniusban rekordot döntött a magyarországi vendégéjszakák száma.

Szívesen nyaralunk idehaza
A legnépszerűbb turisztikai régió továbbra is a Balaton
Fotó: MH/Katona László

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma több mint másfélszeresére nőtt júniusban 2020 júniusához képest, de 57 százalékkal csökkent 2019 azonos hónapjához mérten – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt, de 33 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma tavaly június­hoz mérten kétszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 85 százalékkal csökkent, 222 ezer volt. Az összes, 1,328 millió vendégéjszaka 83 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel, 1,107 millióra nőtt. Júniusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 85 százalékkal, 24,9 milliárd forintra emelkedett.

Júniusban az előző év azonos időszakához képest a belföldi vendégek száma 42 százalékkal, a vendégéjszakáké 51 százalékkal lett nagyobb. A vendégszám 444 ezret ért el.

A belföldi vendégek az éjszakák 66 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés több mint másfélszeres volt. A panziókban 18, a kempingekben 27 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év júniusi forgalmának majdnem kétszerese jelentkezett.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák harmadát regisztrálták. Júniusban a külföldi vendégek száma 86 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A szálláshelyekre 84 ezer külföldi vendég érkezett. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma csaknem két és félszeresére bővült 2020 júniusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb, több mint hatszoros.

A KSH adatai szerint júniusban 2296 kereskedelmi szálláshely, köztük 756 szálloda és 878 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Idén január-júniusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 48 százalékkal kevesebb, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek harminc, a külföldiek 73 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele az első fél évben folyó áron 48 százalékkal csökkent, és 53 milliárd forintot tett ki. A Szép-kártya-költések értéke júniusban meghaladta a négymilliárd forintot, január–júniusban 6,6 milliárd forint volt.

Nagy kiesést okoznak az elmaradó fesztiválok


Egyes sportrendezvények (foci Eb, Forma–1) már jelentősebb számú külföldi vendéget vonzottak, csakúgy, mint az őszre tervezett Eucharisztikus Világkongresszus és vadászati világkiállítás, valamint további vásárok, kiállítások, konferenciák – kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Mint azt elemzésében írta, az elmaradó tömegfesztiválok azonban továbbra is jelentős kiesést okoznak.

Kérdés, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt, azonban feltehetően gyorsan élénkülhet, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt másfél évben, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat.

Nem kizárt az sem, hogy a korlátozások feloldásával eufória lesz, az emberek örülni fognak, hogy végre kimozdulhatnak – jegyezte meg, hozzátéve: kérdés az is, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, de ezekre is kifejezett igény lesz.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink