Gazdaság

Egyre több ország követi a magyar példát a magas rezsiárak elleni küzdelemben

Idén szeptemberben a világpiaci földgáz- és villamosenergia árak történelmi csúcsszintet értek el. Nyugat-Európában a folyamat 20-40 százalékos rezsiár-emelkedést eredményezhet, ezért számos tagállam a Magyarországon 2013 óta hatályban lévő rezsicsökkentés mintáját követve igyekszik leszorítani a lakossági energiaárakat. Bebizonyosodott, hogy Brüsszel nyomásgyakorlása ellenére helyes döntés volt az alacsony rezsiárak melletti aktív, következetes kiállás, melynek kapcsán a magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak - írja sajtóközleményében Gyürk András.

Egyre több ország követi a magyar példát a magas rezsiárak elleni küzdelemben
A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar lakossági fogyasztók továbbra is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Európai Parlament fideszes képviselője lapunknak eljuttatott írásában úgy fogalmaz: Európa legnagyobb mértékadó gáztőzsdéjén, a holland TTF-en, 2021. szeptember közepére a földgáz határidős jegyzései másfél hónap alatt csaknem duplájukra nőve meghaladták a 60 EUR/MWh értéket. Közel azonos folyamat játszódott le a régiós árampiacokon is, ahol egy év alatt több mint 60 százalékkal nőtt a villamosenergia ára.

A trend több összetevő eredménye, melyek közül a gazdaság újraindításának tulajdonítható keresletnövekedés, a szűkös kínálat, valamint az Európai Bizottság helyenként túlzottan ambiciózus klímavédelmi csomagja emelhető ki. A kialakult helyzetben a 2013-ban bevezetett magyar rezsicsökkentés mintáját követve több európai ország is kormányzati intézkedésekkel próbál gátat szabni a megugró rezsiáraknak - áll a közleményben.

Spanyolország csökkentette az energiát érintő adókat és moratóriumot jelentett be a földgáz árára vonatkozóan. Görögország 300 kWh-ig ingyenessé tenné 2021-ben a lakossági áramfogyasztást és Franciaország, illetve Németország is hasonló intézkedéseket fontolgat. Jelentősen megváltozott az Európai Bizottság álláspontja a kérdésben - míg Brüsszel folyamatosan, több eljárásban támadta Magyarországot a rezsicsökkentés miatt, most szinte szabad kezet ad a tagállamoknak a magas energiaárak okozta válság kezelésében teszi hozzá Gyürk. 

Bebizonyosodott, hogy a magyar kormány által nyolc éve következetesen folytatott rezsicsökkentési politika a legjobb eszköz a fogyasztók megvédésére és a hatékony klímavédelemhez - jelenti ki a képviselő.

Ezzel szemben a magyar baloldal ellenezte az Európai Parlamentben, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához, míg a momentumos Cseh Katalin pedig azt szorgalmazta, hogy Magyarország vezesse ki a szabályozott villany- és fűtési árakat. A magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony energiaárakért folytatott küzdelemben - emlékeztet Gyürk András.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom