Gazdaság

Matolcsy György: Eljött a célzott eszközök bevetésének ideje

Meggyőző érvek szólnak amellett, hogy az erősebb dollár szigorúbb pénzügyi kondíciók mellett negatívan hat az exportáló vállalatok által elérhető forgóeszköz hitelekre - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MNB honlapján, válaszként a „Dollars and exports: The effects of currency strength on international trade" (Dollár és export: a devizaárfolyam hatása a nemzetközi kereskedelemre) című cikkre (Valentina Bruno, Hyun Song Shin, VOX, CEPR Policy Portal, 2021. július 27.).

Matolcsy György: Eljött a célzott eszközök bevetésének ideje
Matolcsy György, az MNB elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Matolcsy leszögezte: egyrészt a devizaárfolyamok kereskedelmi versenyképességi csatornáján keresztül valóban félautomatikus kapcsolat áll fenn az árfolyamok és az export között. Strukturális változások sorát kell bevezetni azért, hogy teljes mértékben kihasználjuk a „rugalmas árfolyampolitika„ (egyszerűen szólva az olcsó pénz) nyújtotta előnyöket.

”Másrészt célzott hitelkeretekre van szükség a KKV szektor számára a foglalkoztatottság növelése és az exportszektor teljesítményének javítása érdekében. A célzott hitelkereteket a központi bankoknak kell nyújtaniuk a bankrendszeren keresztül. Pontosan ezt teszi a Magyar Nemzeti Bank 2013 óta, igen sikeresen„ - írta Matolcsy.

Kapcsolódó írásaink