Gazdaság

Az állami támogatás a családiház-tulajdonosok körében a legnépszerűbb

Otthonfelújítási program

A harmadik negyedévben ismét emelkedett az Otthonfelújítási program támogatási lehetőségei iránti érdeklődés, a mértéke azonban nem tért vissza az év eleji szintre – derült ki a GKI és a Masterplast közös augusztusi reprezentatív felmérésének közleményéből.

Az állami támogatás a családiház-tulajdonosok körében a legnépszerűbb
Az állami támogatás a családiház-tulajdonosok körében a legnépszerűbb
Fotó: MH/Purger Tamás

A felmérés eredménye szerint 2022 végéig az összes háztartás bő öt százaléka biztosan, tizenhárom százaléka pedig valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel. A két legnépszerűbb cél a belső terek, illetve a fürdőszobák felújítása, de a külső nyílászárók cseréjét és a hőszigetelési munkálatokat is nagyon sokan szeretnék elvégeztetni – írták.

A fenti arányokat a megkérdezettek összességére vetítve a biztos szándékú kör bő kétszázezer, a valószínű szándékú kör – a tervek felének megvalósulását feltételezve – mintegy kétszázötvenezer családot jelent. A felmérésből továbbá kiderült: az állami támogatás igénylése inkább a családiház-tulajdonosok körében népszerű, ezek hét százaléka biztos, tizenhárom százaléka valószínű résztvevőnek mondta magát.

A társasházakban élők tervei valamivel szerényebbek: a panellakások lakói között három százalék a biztos és tizennégy százalék a valószínű résztvevők aránya. A tégla építésű társasházi lakások lakói körében ugyanez a két arány három és tizenkét százalék. Az Otthonfelújítási programban való várható részvétel leginkább a kisvárosokban lakókat érdekli, a biztosan és valószínűleg érintettek aránya nyolc, illetve tizenkét százalék körüli. A Budapesten és a községekben élők szándékai lényegében megfelelnek a mintaátlagnak – húzták alá.

Kapcsolódó írásaink