Gazdaság

Több infrastrukturális beruházás

Hétindító. Az építőipari szektor hetedik havi teljesítményét főleg a közút- és vasútépítések növelték

Idehaza az ipari termelés és az építőipar júliusi teljesítményének adatai jelennek meg, a nemzetközi piacokról célérték feletti inflációs adatok érkeznek.

Holnap teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés júliusi részletes adatait második becslésében. Virovácz Péter, az ING Bankvezető elemzője lapunknak azt mondta, a második becslés nem piacmozgató, ellenben sokkal inkább arra mutathat rá, mi áll az ipar teljesítményének hátterében: az alkatrészek, félkész termékek hiánya gondot jelent, hiába emelkedik a rendelésállomány.

Szerdán ismerteti a KSH az építőipar júliusi adatait. Júniusban 27,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Itt az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a szektor teljesítményét a különböző infrastrukturális beruházások, főként az út és vasútépítések növelték.

Ami a nemzetközi piacokat illeti, Virovácz Péter elmondta, holnap jelenik meg az Egyesült Államok inflációs mutatója, amely jóval a célérték feletti, 5,5 százalék lehet, és a maginfláció is 4,3 százalék. A háttérben a kínálati korlátok állnak, az ipari termelői árak növekedése pedig a fogyasztói árakban is megmutatkozik, emellett  a munkaerőköltségek is nőttek – sorolta a háttérokokat az elemző. A tengerentúlon emellett rekordalacsony a munkanélküliség, a betöltetlen álláshelyek száma pedig magas.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legkorábban novemberben határozhat szigorításról. Az ipari termelés számai szerdán érkeznek, havi összevetésben félszázalékos emelkedés várható augusztusban, míg a kiskereskedelmi forgalomban másfél százalékos visszaesés valószínű – a pontos adatot csütörtökön közlik. Az ottani kiskereskedelmi szektorban jelentős szerepet játszó autóeladások száma csökkent.

Az eurózóna júliusi ipari termelési mutatóját szerdán ismerhetjük meg, havi alapon stagnálás látszik – mondta Virovácz Péter. Az inflációs mutató második becslése pénteken érkezik, ez három száza lék lehet éves alapon, az árfelhajtó hatások, az ár-bér spirál hasonló, mint az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó írásaink

Kiemelkedő beruházási ráta

ĀHétindító. Az első becslés alapján a GDP a nyers adat szerint 17,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit