Gazdaság

Újra vízre szállnak a PET-kalózok

A PET Kupa legnagyobb erejét az önkéntesek bázisa adja, ennek létszáma meghaladja a kétszáz főt

Az első években inkább a kaland, a vízitúra volt az, ami vonzotta az embereket, ugyanis a PET Kupán a csapatok által hulladékból épített hajók versenyeznek egymással. Majd egyre inkább előtérbe került a környezet védelme és a mind hatékonyabb hulladékgyűjtés és –válogatás – nyilatkozta lapunknak Doró Viktória, a PET Kupa szervező csapatának tagja.

Újra vízre szállnak a PET-kalózok
A kezdeti néhány csapat után egyre többen kapcsolódnak a szemétszedésbe
Fotó: Petkupa.hu/Magyar Csaba

A szervező csapat tagja elmondta, hogy a kezdeményezés 2013-ban indult egy természetfilmeket készítő csapat ötletéből. A PET Kupát azóta is szervező Természetfilm.hu Egyesület tagjai a Felső-Tiszán a partifecskék költőhelyéről készítettek filmet, amikor szembesültek azzal, hogy mennyire szennyezett ez a terület, hogy a partifecskék biztonságos költőhelyei is veszélybe kerültek.

Az mindenki számára világos, hogy a hulladék nemcsak a folyót, hanem az állatvilágot is veszélybe sodorhatja. Innen indult az ötlet, hogy valamit kellene kezdeni ezzel az irdatlan mennyiségű hulladékkal, amely elsődlegesen nem a folyón hömpölyög, hanem a PET-palackokat és egyéb hulladékokat egy-egy áradás alkalmával a folyó, kilépve a medréből, az ártérben rakja le az uszadékkal együtt. Amikor a folyó visszatér a medrébe, akkor az ártérben ott maradnak ezek az anyagok, sokszor csak a víz felől megközelíthetően – folytatta Doró Viktória.

A kezdeti néhány csapat után évről évre egyre többen kapcsolódtak be a tiszai szemétszedésbe. A környezet- és természetvédelem iránt elkötelezett emberek körében ma már közismert a kezdeményezés, amely egyaránt vonzza a baráti társaságokat, családokat, nonprofit szervezeteket, cégeket és a Tisza menti településeket. A szervező szerint az akció sikere abban rejlik, hogy a szemétszedés mellett ez sporttevékenység is, ráadásul közösségépítő erővel is bír.

Elmondta azt is, hogy az első években inkább a kaland, a vízitúra volt az, ami vonzotta az embereket, merthogy a PET Kupán a csapatok által hulladék anyagok felhasználásával épített hajók versenyeznek egymással. A felhajtóerőt a használt PET-palackok adják, a stabilitásukat pedig a vízügyi hatóság szakemberei ellenőrzik az indulás előtt. A versenyt az a csapat nyeri, amelyik a legtöbb hulladékot tudja összegyűjteni a verseny ideje alatt.

Doró Viktória ismertette, hogy idén már háromszor van PET Kupa, a klasszikus nyolcnapos felső-tiszai mellett a második Tisza-tavi versenyt is megrendezték. Szep­tember 8-tól 12-ig pedig a Bodrogi PET Kupát tartják, ami szintén másodszorra kerül megrendezésre.

Ez utóbbi és a Tisza-tavi verseny csak négynapos, így egy-egy hosszú hétvége keretében megvalósíthatók. Számos megkeresés érkezik a szervezőkhöz a Tisza alsóbb szakaszairól és mellékfolyóiról, hogy szükség lenne a folyótisztítók segítségre, a kapacitásaik azonban végesek. Bár több versenyt egyelőre nem terveznek, igyekeznek a helyi szemétszedési akciókra szóló meghívásoknak eleget tenni.

A szervező elmondta, hogy július 31. és augusztus 8. között, a kilencedik Felső-tiszai PET Kupa alkalmával több mint hat tonna szeméttől szabadították meg a környezetet Tiszabecs és Vásárosnamény között. Idén 15 vízi jármű vett részt a megmérettetésen, és határon túli különítmények is csatlakoztak hozzájuk – tette hozzá. Ezúttal a PET-palack mellett különösen sok volt az üveghulladék. Doró Viktória kiemelte, hogy nagy mennyiségben van az ártérben hungarocell, amelynek az összeszedése nehéz feladat, hiszen könnyen apró darabokra morzsolódik, és gyorsan bekerül a talajba. Hangsúlyozta, hogy a PET Kupa legnagyobb erejét az önkéntesek bázisa adja, amelynek létszáma meghaladja a kétszáz főt.

A még előttük álló szeptemberi kupára csapatként már nem lehet nevezni, önkénteseket viszont folyamatosan várnak. A PET Kupa honlapján keresztül lehet jelentkezni a szemétszedési akcióra – hívta fel a figyelmet a szervező csapat tagja.

Kapcsolódó írásaink

Úton a hulladékmentesség felé

ĀCél a felhalmozódott szemét szelektív gyűjtése és lehető legnagyobb mértékű újrahasznosítása, ezáltal a hazai folyók egyre jelentősebb mértékű megtisztítása