Gazdaság

Javuló hazai külkereskedelmi adatok

Hétindító. Havi összevetésben akár nulla százalék is lehet az infláció, ami árcsökkenést hozhat

A gyors újranyitás már megtette a kellő hatását, a héten jelenik meg a központi költségvetésről és a külkereskedelemről szóló negyedéves jelentés, csökkenhetett az infláció.

Javuló hazai külkereskedelmi adatok
Kedvező irány, hogy augusztusban mérséklődtek az üzemanyagárak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A júliusra vonatkozó ipari termelési adatok holnap jelennek meg, ezeknél már látni fogjuk az emelkedést, ami akár a három és fél százalékot is elérheti, és pozitív lehet a teljesítmény mérlege havi alapon is – mondta lapunknak Viro­vácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Augusztusban voltak gyár leálások, ugyanis a Mercedes és Suzuki gyár is leállt, emiatt vegyes lesz a hazai ipar növekedése – emelte ki az elemző. Virovácz Péter szerint a hazai ipar jól kezdi a harmadik negyedévet.

Szerdán jelennek meg a hazai friss júliusi külkereskedelmi adatok, az elemző szerint ha a júliusi ipari adatok pozitívak, akkor az a külkereskedelmi adatokban is látszani fog, aminek köszönhetően hazánk árukereskedelme is javulhat. Aznap jelennek meg az augusz­tusra vonatkozó friss inflációs adatok is. Virovácz Péter arról is beszélt, hogy augusztusban majdnem négy százalékot erősödött a forint, csökkentek az üzemanyagárak, az elemző úgy látja, hogy nem kizárt a nullaszázalékos infláció sem, ami a ruházati termékek, és a tartós fogyasztási cikkek révén árcsökkenést hoz magával.

Az elemző arról is beszélt hogy az éves infláció olyan 4,5 százalék körül alakulhat, a jegybanki célsáv az kettő-négy százalék között van, az elemző szerint még így is bőven felette leszünk. Virovácz Péter szerint a jegybanknak tovább kell folytatni a monetáris politikáját, és a kamatemelést, annak érdekében hogy megfékezze az inflációt.

Szerdán válnak ismertté a Pénzügyminisztérium központi költségvetésről szóló adatai, amiből megtudjuk majd, hogy áll jelenleg a magyar költségvetés. Az elemző szerint a költségvetés bevételei egyre jobban teljesítenek, ami köszönhető a dinamikus gazdasági növekedésnek, a kiadási oldalon pedig az állami infrastrukturális beruházások amik megemelik a kiadásokat, az elemző szerint minimálisan emelkedhet a központi költségvetés hiánya.

Ami a világpiacot illeti, az amerikai munkaügyi minisztérium a héten közzéteszi augusztusi foglalkoztatottsági jelentését, az elemző szerint csökkent a munkanélküliek száma a tengerentúlon, és béremelkedésre lehet számítani, ami inflációt hoz magával.

Csütörtökön lesz az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése, jobb eurózóna növekedést, és egy picivel magasabb inflációt várnak, Virovácz Péterint ez csak egy átmeneti folyamat lesz, a központi bank 1,5 százalék körüli inflációval kalkulálhat. Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása.

Kapcsolódó írásaink

Kiemelkedő beruházási ráta

ĀHétindító. Az első becslés alapján a GDP a nyers adat szerint 17,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit

Rekordot döntött a foglalkoztatottság

ĀHétindító. A munkanélküliségi ráta csökkent ugyan, kérdés, hogy a jövőben mennyire sikerül a szabad munkaerőt és a szabad állásokat párosítani – mondta Regős Gábor