Gazdaság

Magyar alapanyagokkal az erősebb gazdaságért

A vidékfejlesztési támogatások révén a gazdaságba soha nem látott mértékű források kerülnek, ez valamennyi hazai, élelmiszer-ellátással foglalkozó térség számára meghatározó lesz

A hazai alapanyagok minél teljesebb körű használatával erősebb, egészségesebb lehet a magyar gazdaság, és jobban képes ellenállni a világgazdaság „különböző hullámzásainak” – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton, a Somogy megyei Kastélyosdombón. A vidékfejlesztési támogatások révén a gazdaságba soha nem látott mértékű források kerülnek.

Magyar alapanyagokkal az erősebb gazdaságért
Az utóbbi tíz évben korábban lemaradt térségek is a fejlődés útjára léptek
Fotó: MH/Katona László

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Heineken Hungária Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet megnyitóján szombaton azt mondta, Kastélyosdombón második alkalommal takarítják be a sörök alapanyagául szolgáló komlót az első kísérleti hektárról, a jövő évtől pedig további jelentős területeken indulhat meg a szüret a településen.

A kistelepülésen megvalósuló sikeres mintaprojekt után az Agrárminisztérium támogatásával újabb tizenhárom hektáron telepítettek komlót, segítve az élelmiszeripar számára a hazai alapanyagokhoz való hozzájutást – emlékeztetett. A kormányzat és az agrártárca arra biztat minden magyar élelmiszer-feldolgozással foglalkozó társaságot, hogy fókuszáljon a hazai alapanyagok minél teljesebb körű használatára – tette hozzá Feldman Zsolt. Kiemelte, a mezőgazdaságban „a jó gazda gondossága kell ahhoz, hogy eredményre jussunk”.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy az utóbbi bő tíz évben rengeteget fejlődött a mezőgazdaság, erősödtek a gazdálkodói közösségek, és mindezek segítségével olyan térségek is a fejlődés útjára léphettek, amelyek megszenvedték a rendszerváltozást követő időszakot. Szerinte ma az agrárium­ban kétféle út lehetséges: a gazdálkodó saját termékét feldolgozva helyben igyekszik értékesíteni, vagy értékesítési láncba csatlakozik, partnerek segítségével.

Az államtitkár azt mondta, a Heineken Hungária példaértékű partner a magyarországi komlótermesztés újjáélesztésében. Közölte: a vidékfejlesztési támogatások révén a gazdaságba soha nem látott mértékű források kerülnek, ez valamennyi hazai, élelmiszer-ellátással foglalkozó térség számára meghatározó lesz a következő évtizedben.

A Magyar Falu Programra és a vidékfejlesztési támogatásokra utalva kiemelte, mindez komoly életminőségbeli változásokat eredményez majd a vidéken élő, gazdálkodó és dolgozó emberek számára.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója emlékeztetett: Kastélyosdombón több mint tíz éve kezdett munkába a szervezet, hogy segély helyett munka biztosításával segítsen a helyieknek. Hozzátette, helyi programjaiknak köszönhetően ötvenen „a saját lábukon állnak”.

Kapcsolódó írásaink

Hozamrekordokkal zárult az idei aratás

ĀA gabona iránti kereslet megerősödött, és a mostani árszintek várhatóan a következő hónapokban is fennmaradnak, a piaci viszonyok tehát kedveznek a termelőknek – mondta Feldman Zsolt