Gazdaság

Az egyetemek fejlesztése gazdasági és nemzetpolitikai cél

Tudásba fektetni egy ország vezetőiek mindenkori felelőssége és kötelessége, a tudástőke gyarapítása gazdasági érdek és nemzetpolitikai cél – hangsúlyozta Varga Mihály az Óbudai Egyetem tanévnyitóján.

Az egyetemek fejlesztése gazdasági és nemzetpolitikai cél
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Az egész világot megállásra késztető koronavírus-járvány kezdete óta azon dolgozunk, hogy az ország működőképességének fenntartása, a munkahelyek megőrzése mellett továbbra is biztosítsuk a fejlődés lehetőségét – fejtette ki Varga Mihály. Mint fogalmazott: a magyar történelem legnagyobb traumáinak máig meghatározó felismerése, hogy csak saját erőből, szellemi képességeire támaszkodva élhet túl, emelkedhet fel az ország. A XXI. században a tudás az egyik legfontosabb gazdasági tőkét, a versenyképesség alapvető eszközét jelenti – tette hozzá a miniszter.

Az egyetemek működési modelljük korszerűsítésével az a törekvés is megvalósulhat, hogy bekapcsolódjanak a gazdaság mindennapi működésébe, meghatározó szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és az innovációban, nem utolsósorban pedig előrelépjenek a nemzetközi versenyben – szögezte le Varga Mihály. Mint fogalmazott: ezt szolgálja a rugalmasabb, a piaci igényekhez jobban alkalmazkodó új működési konstrukció. A végső cél, hogy az oktatási színvonal és az infrastrukturális feltételek fejlesztésével ezek az intézmények látható módon járuljanak hozzá Magyarország összteljesítményéhez. Az elvárások mellé a nagyobb szakmai és pénzügyi önállóságot, de a finanszírozás kiszámíthatóságának biztonságát is megadja kormány – mutatott rá a tárcavezető.

Az Óbudai Egyetem az elmúlt tíz évben magas színvonalú szakmai műhelyei kiépítésével, a vállalatokkal kiépített kapcsolatai által olyan úton indult el, amelyen a mostani modellváltás továbbsegíti majd – emlékeztetett Varga Mihály. Az Óbudai Egyetem Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye, mintegy 11 ezer hallgatót képez 7 karán és központjában.

Kapcsolódó írásaink