Gazdaság

A munkavállalók harmada egy jobb munkahelyért országon belül költözni is hajlandó lenne

Bővülő munkaerőpiaci lehetőségek

A Trenkwalder munkaerő-mobilitás témában első ízben végezte el a hazai piacon hiánypótlónak számító kutatását, amelynek során mintegy kétezer munkavállaló válaszait értékelték. Ezekből kiderült, hogy jelenleg a munkaerő ötvennégy százaléka kész munkahelyet váltani megfelelő ajánlat esetén, 35 százalékuk ehhez belföldi lakhelyet is hajlandó lenne változtatni.

A munkavállalók harmada egy jobb munkahelyért országon belül költözni is hajlandó lenne
A munkavállalók harmada egy jobb munkahelyért országon belül költözni is hajlandó lenne
Fotó: MH/Katona László

A legnagyobb arányban erre Csongrád-Csanád, Somogy és Heves megyékben készek, ugyanakkor a legkisebb hajlandóság erre Pest megyében és Komárom-Esztergom megyében, illetve – talán kissé meglepő módon – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatkozik. A költözés mellett elsősorban a jobb megélhetés miatt döntenének, de fontos szempont a stabilabb jövő és a több munkalehetőség is.

A válaszadók 29 százaléka erre elsősorban külföldön, míg 71 százalékuk belföldön lát lehetőséget. Az elsődleges belföldi költözési célpontként szinte minden megyében Budapestet és Pest megyét jelölték meg, kivéve Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéket, ahol a favoritnak Győr-Moson-Sopron megye bizonyult.

„Fontos fejlemény, hogy a munkavállalók többsége úgy érzékeli, a koronavírus-járvány jelentősen rontott a körülményeken – tette hozzá Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. A kutatásból az is kiderül hogy a válaszadók 64 százaléka az újra kitáguló munkaerőpiaci lehetőségek dacára úgy érzi, a munkahelyváltás jelenleg kockázatosabb, mint volt két évvel ezelőtt.

Kapcsolódó írásaink