Gazdaság

A dolgozók harmada továbbra is távmunkában marad

Hibrid munkavégzés

Év végére globálisan az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában végzi el a feladatait, arányuk pedig a közeljövőben sem csökken jelentősen.

A dolgozók harmada továbbra is távmunkában marad
Fotó: MH

Ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ennek megfelelően a vállalatoknak az IT-rendszereik védelmét is ehhez kell igazítani, erre tekintettel kell kialakítani — mondta tegnap a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security magyarországi forgalmazójának képviselője a Világgazdaságnak.

Az év végére világszerte az alkalmazottak mintegy harmada (32 százalék) tartósan távolról végzi majd munkáját — derül ki a világ egyik legnagyobb informatikai kutatási és tanácsadó cége, a Gartner Group napokban publikált becsléséből. A pandémia hatásait figyelembe véve is ez csaknem kétszeres növekedés a két évvel ezelőtti szinthez képest, hiszen a szervezet számai szerint 2019 év végén ez az arány mindössze 17 százalék volt.

Továbbá kiemelték: ahogy 2021-ben újra megnyíltak az irodák, az onnan dolgozó alkalmazottak 51 százaléka már hibrid rendszerben végzi feladatait, vagyis legalább heti egy munkanapot otthonából teljesíthet. Az elkövetkező egy évben két területen látnak nagy kihívásokat maguk előtt a vállalkozások. A megkérdezettek csaknem fele az értékesítés (47 százalék), mintegy negyven százaléka pedig a pénzügyi folyamatok miatt aggódik – magyarázták.

Kapcsolódó írásaink