Gazdaság

Magyarország bővelkedik a vízzel kapcsolatos találmányokban

Innovációk és vívmányok

A vízzel kapcsolatos oltalmaknak hazánkban komoly hagyománya van: az Apentának már 122 éve van megadott, máig érvényes védjegye, a „palack töltő készüléket” a 19. században találták fel és szabadalmaztatták, de jóval az első világháború előtt jegyezték be a „vízzel színezhető varázsfestészeti képek” elkészítésére kifejlesztett terméket is. Vízben gazdag országunk tehát nem meglepő módon a vízzel kapcsolatos találmányokban is bővelkedik.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) tegnap összegyűjtötte, hogy milyen különleges szabadalmakat, védjegyeket és formatervezésiminta-oltalmakat jegyeztek be az elmúlt 125 évben ezzel a természeti erőforrással kapcsolatban. A víz különböző felhasználási módjai már számos magyar innovátort foglalkoztattak a 19. és 20. században is.

Ennek egyik fő oka lehetett, hogy a különleges alapanyagokkal ellentétben a víz a legtöbb ember számára könnyen elérhető, ugyanakkor megfizethető és nagyon széles körben alkalmazható erőforrás. A víz fogyasztásával összefüggésben is számos szabadalmat adtak be a sokáig Magyar Királyi Szabadalmi Hivatalként működő állami szervhez. Ezek közül a gyógyvizek voltak a legnépszerűbbek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom