Gazdaság

A babaváró a legnépszerűbb a lakáscélú hitelfelvételnél

Azok a családok, amelyek a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a vásárlást, igyekeznek behozni az elvesztegetett időt, és minél gyorsabban megtalálni a megfelelő ingatlant

A babaváró kölcsön töretlen népszerűségét jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021 első negyedévében a lakossági hitelállomány bővüléséből hatvan százalékkal vette ki a részét. Az igénylők kétharmada valamilyen lakáscélra, vagyis vásárlásra, átalakításra, felújításra költötte a hitelt.

A babaváró a legnépszerűbb a lakáscélú hitelfelvételnél
A kisgyermekes családok leginkább a kertes házak iránt érdeklődnek
Fotó: MH/Katona László

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint az államilag támogatott konstrukciók továbbra is fontos szerepet töltenek be a lakossági hitelezésben. A tavalyelőtt bevezetett babaváró kölcsön kiemelkedően teljesít, idén márciusra már 1192 milliárd forintot folyósítottak belőle, ami a teljes lakossági hitelállomány tizennégy százalékának felel meg – derült ki az OTP Bank sajtóközleményből.

A babaváró kölcsön iránti kereslet a második negyedévben erősödött, ezt támasztják alá az OTP Bank adatai is. A hitelintézet a második negyedévben közel 67 milliárd forint értékben folyósított babaváró kölcsönt, ami volumenében húszszázalékos bővülést jelent az első negyedévhez viszonyítva.

Kiemelték: akik a járvány miatt elhalasztották a vásárlást, igyekeznek behozni az elvesztegetett időt, és minél gyorsabban megtalálni a megfelelő ingatlant, sok esetben a hozzá kapcsolódó legjobb hitelkonstrukcióval együtt. A kényszerű bezártság és a home office miatt átalakult a kereslet, felértékelődtek a városokat körülvevő agglomerációk.

Ma már kiemelt elvárás, hogy a kiszemelt otthonnak legyen közvetlen kapcsolata a külvilággal, családi házaknál megfelelő méretű saját kert, lakásoknál terasz, erkély vagy legalább egy loggia. Az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalata szerint a megvásárolni kívánt ingatlanok méretét sok esetben az otthonteremtési program adta lehetőségek határozzák meg, az ügyfelek ahhoz igazítva keresik meg a számukra legmegfelelőbb ingatlant.

Nemcsak a vásárlóknak, az eladóknak, építtetőknek is egyre fontosabb, hogy az otthonok „csokképesek” legyenek, mert ezek kelnek el leggyorsabban. A piac felpörgésével az árak is emelkedtek, ami az államilag támogatott konstrukciók előnyeinek egyre teljesebb körű kihasználása mellett a kiegészítésként felvett piaci hitelek összegében is érez-teti hatását.

A felújítási támogatások miatt a használt ingatlanoknál a felújítási, korszerűsítési megoldások népszerűbbek lettek, de azért továbbra is a jó állapotú, újszerű otthonok a legkedveltebbek, az újlakáspiac is remekül kezdte az évet. Továbbra is megfigyelhető jelenség az építőanyagok árának drasztikus emelkedése és a szakemberhiány.

Az államilag támogatott konstrukciókkal megvásárolt ingatlanok árában jellemzően nagy a szórás. Az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalatai szerint a fővárosban nem ritka az akár százmillió feletti érték, de az átlag ingatlanár negyvenmillió forint körül alakul.

Vidéken a régiókon belül is nagyok az éltérések, a Dél-Dunántúlon a Balaton-part kivételével húsz, az Észak-Dunántúlon a nagyvárosokban 60–70, kisebb településeken 30–40, a Dél-Alföldön a nagyobb városok környékén 25–30, Észak-Kelet Magyarországon, településtől függően 40–50 millió forint az ingatlanok átlagára. A támogatott ingatlanok árának emelkedése szinte mindenhol megfigyelhető.

Kapcsolódó írásaink