Gazdaság

Emelnék az árakat a baromfitartók a takarmány drasztikus drágulása miatt

Megfizettetett költségek

A takarmányárak 30–35 százalékkal emelkedtek tavaly szeptember óta, és mivel a tápok az élőbaromfi-előállítás önköltségének kétharmadát teszik ki, minimum 20–25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a Világgazdaságnak.

Hozzátette, ebben nincs benne az energia és a munkaerő árának növekedése, de ezeket sem sikerült érvényesíteni az átadási árakban.

A lap tegnapi számában idézi az Agrárközgazdasági Intézet jelentését, amely szerint a vágócsirke termelői ára hat, a vágópulykáé pedig két százalékkal emelkedett 2021 első harminc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Igaz, az előző év azonos hetéhez viszonyítva már 17,6, illetve 15,4 százalékos az áremelkedés. Felidézte, hogy a hazai baromfiágazatot tavaly március közepétől szinte egyidőben érte csapásként a Covid-19- és a súlyos madárinfluenza-járvány, amelyek hatására minden baromfi-termékpályán felhalmozódtak a készletek.

Kapcsolódó írásaink

Újra bíznak a magyar állategészségügyben

ĀA baromfihús-fogyasztást ösztönző kampánnyal azt üzenik, hogy a hazai mezőgazdaság képes és tud kiváló minőségben biztonságos és egészséges termékeket előállítani