Gazdaság

Biztató fejlődési pálya lehetősége előtt áll a magyar gazdaság

A három nagy hitelminősítő közül a Standard&Poor's (S&P) felülvizsgálta eddigi besorolását, és megerősítette a BBB besorolást, valamint a stabilnak minősített kilátást: a Fitch-hez hasonlóan a válság közepette is erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját - közölte a Pénzügyminisztérium szombaton.

Biztató fejlődési pálya lehetősége előtt áll a magyar gazdaság
A Standard&Poor's elemzői elismerték Magyarország 2021-ben megvalósult lendületes gazdasági visszapattanását
Fotó: AFP/Stan Honda

A közlemény szerint a péntek este kiadott értékelésében a S&P elemzői elismerték Magyarország 2021-ben megvalósult lendületes gazdasági visszapattanását, amelyet gazdasági és költségvetési tényezők, valamint a kedvező külső pozíció is erősít.

Az elemzők méltatják a magyar vakcinabőséget és a hatékony oltási programot, melyek hozzájárulnak a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához.

A S&P elemzői rögzítik: felminősítést hozhat, amennyiben a magyar gazdasági növekedés továbbra is nemzetközileg kiemelkedő szinten teljesít.

Mint írják: ehhez mindenképp az uniós források hatékony felhasználására van szükség, a gazdasági túlhevülés, valamint a külső egyensúlytalanság elkerülése mellett.

A fentieken túl az államháztartási kiadások dinamikus konszolidációja is előrelépést hozhat Magyarország hitelminősítői megítélésében - hangsúlyozta a pénzügyi tárca.

A hitelminősítő kiemeli, hogy mivel a jelenlegi költségvetési stimulus rövidtávon, az európai uniós források jó ütemű érkezése pedig középtávon járul hozzá a növekedéshez, biztató fejlődési pálya lehetősége előtt áll a magyar gazdaság - írta a PM.

Elemzők: Megfelelt a várakozásoknak a Standard & Poor's döntése

Megfelelt a várakozásoknak a Standard & Poor's döntése, amelyben nem változtatott Magyarország hitelminősítésén, illetve annak kilátásán sem - állapították meg a pénteken megjelent hitelminősítést kommentálva az MTI által megkérdezett elemzők.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában közölte, leminősítés vagy negatív kilátás a stabil gazdasági helyzet, míg felminősítés vagy pozitív kilátás a magas államháztartási hiány miatt nem volt várható. Hozzátette, a hitelminősítő javította a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, így idénre legalább 6 százalékos növekedést vár.

Ahhoz, hogy a hitelminősítők javítsák a magyar adósság besorolását, szükség van a költségvetés hiány határozottabb csökkentésére, amire a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés lehetőséget is biztosít.

Mindez pedig azt is jelenti, hogy meg kell találni az egyensúlyt a növekedés és a hiány között, hogy úgy csökkenjen érdemben a hiány, hogy közben a gazdasági növekedés is megmaradjon - fejtette ki kommentárjában Regős Gábor.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta, a Standard & Poor's döntése nagy meglepetést nem okozott, várható volt, hogy nem módosítanak Magyarország hitelminősítésén.

Közölte, a piaci konszenzusnak felel meg, hogy a Standard & Poor's az idén 6,1 százalékos, jövőre 5,3 százalékos növekedést vár reálértéken számolva a magyar gazdaságban.

Az elemző megjegyezte, a hitelminősítő elemzésében pozitívumként értékelte a magyarországi oltási kampányt, hiszen ezáltal hamarabb tud felpörögni a gazdaság, ez pedig a költségvetés bevételi oldalának is kedvez.

Ugyanakkor rámutatott a hitelminősítő által azonosított egyik legfontosabb kockázatra is: a magyar kormány és az Európai Unió közötti viták miatt az Európai Bizottság az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) magyarországi folyósításainak késleltetését kezdeményezte. Az elemző szerint idővel lesz megállapodás, de úgy vélte, ha a kérdésben jövő augusztusig nem történik előrelépés, akkor akár a leminősítés kockázatával is számolni kell.

Németh Dávid szerint Magyarország adósbesorolásán a Standard & Poor's valószínűleg 2022 augusztusáig nem módosít, hiszen jövőre lesznek a választások, és meg akarják várni milyen kormány alakul, milyen költségvetési politika következik.

Kapcsolódó írásaink