Gazdaság

Matolcsy György: Közeleg a Minsky pillanat

Minsky pillanat tényleg el fog jönni, amikor az összes gazdasági szereplő hirtelen bizalmatlanná válik a fenntarthatatlanul magas állami- és magánadósságok miatt.

Matolcsy György: Közeleg a Minsky pillanat
Matolcsy György
Fotó: MH

Az egyik ok nyilvánvaló: a nagy jegybankok valóban kénytelenek voltak az adósságválság megelőzése érdekében monetizálni a magas költségvetési hiányokat (Nouriel Roubini, Project Syndicate, 2021. június 30.) – írta válaszul Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Mmn.hu oldalán a „The Looming Stagflation Debt Crisis” (A fenyegető stagflációs adósságválság) című cikkre. Továbbá kiemelte: mindent egybevetve, majdnem minden jelentős fejlett gazdaság adósságcsapdába került.

A figyelmeztető jelek egyértelműek, tekintve, hogy az ár/nyereség mutatók magasak, mindenhol felfújt lakás- és technológiai eszközöket találunk, a kripto szektor irreális módon felduzzadt és visszatért az infláció. Mindazonáltal vannak olyan jegybankok (az orosz, a kínai, a magyar és a cseh), amelyek már elkezdtek irányt váltani. A jegybankelnök hangsúlyozta: az összes fejlett és fejlődő kormánynak el kell kezdenie az államadósság rátájának csökkentését, mert senki sem képes előre megjósolni a következő negatív kínálati sokk eljövetelét. Jobb, ha most kis lépésekben haladunk, mint hogy egy nyíltan inflációellenes politika bevezetését kockáztassuk, ami súlyos recesszióhoz, akár válsághoz is vezethet – húzta alá Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink