Gazdaság

Matolcsy: Az adózás a megoldás része

Az 1990-es évek közepén kezdődött deflációt követően Japán költségvetési csomagok és eszközvásárlási programok sorába vágott bele az alacsony inflációs várakozások emelése érdekében. Nem sikerült sem az infláció dinamikáját megváltoztatniuk, sem a növekedést fenntartható módon gyorsítaniuk - írta Matolcsy György legújabb publikációjában, amely szerdán az MNB weboldalán jelent meg. Írásában a jegybankelnök a „The age of secular stagnation may be drawing to a close” (Véget érhet a tartós stagnálás időszaka) című cikkre reagált, amely a Finanical Timesban látott napvilágot 2021. július 1-jén Arvind Subramanian tollából.

Matolcsy: Az adózás a megoldás része
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

A jegybankelnök kiemeli, hogy a japánoknak ugyanakkor átfogó adóreformot sem volt merszük kialakítani. Nem növelték a „hozzáadott érték”-típusú adókat, és nem csökkentették a különféle jövedelemadókat sem. Jelenleg mind az USA, mind az EU a japán utat követi, jelentős költségvetési és jegybanki programokat indítva. Érvelésük szerint mindennek célja a gazdasági helyreállítás elősegítése. A színfalak mögött azonban a Kínával folytatott új hidegháború finanszírozása áll.

A helyzet gyökerénél pedig az új gazdaság található, amelyben a digitális átmenet folyamatosan csökkenti az inflációs rátát, csapdahelyzetbe kényszerítve a jegybankokat. Amíg az infláció alacsony, a reálkamatok valóban túl magasak lesznek. Ha a reálkamat túl magas, az aggregált kereslet gyenge lesz. Így az infláció túl alacsony marad, és viszont.

Matolcsy György rámutatott: Magyarországon az adórendszer teljes átalakításával sikerült kijutnunk ebből a csapdából. Jól működött, mert mind az inflációs rátát, mind a gazdasági növekedést emelte. „Adózás, adózás, adózás„, barátaim - zárta gondolatait a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom