Gazdaság

Rekordteljesítmény az első fél évben

„Bizakodásra ad okot, hogy a nemzetközi üzleti hangulat júliusban tovább javult, és ezzel párhuzamosan a gazdasági szereplők hangulatát mérő indexek is emelkedtek”

Az újraindítás a valaha volt legnagyobb beruházási kedvet élesztette fel a vállalkozásokban – nyilatkozta lapunknak György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A szakpolitikus beszélt arról is, hogy a hazai export-adatok jól alakultak, és a gazdasági szereplők hangulatát mérő indexek is emelkedtek.

Rekordteljesítmény az első fél évben
György László: Frissül a Vállalati fehér könyv
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Hogyan alakultak a (legutóbbi) KSH ipari adatok?

– Az idei év első hat hónapjában rekordteljesítményt ért el a hazai ipar. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a kibocsátás júniusban 18,6 százalékkal emelkedett. Az ipari kibocsátás tavaly áprilisban érte el mélypontját a járvány miatt, azonban már tavaly nyár végétől fokozatosan felfutott, mostanra pedig ledolgoztuk a korábbi kiesést. A további növekedést azért támogatjuk programjainkkal, hogy jövőre vissza tudjuk adni a családoknak a befizetett adót.

– Hogyan alakult a kivitel?

– Az exportadatok jól alakulnak, amit beruházásösztönző támogatási programjainkkal is segítünk. Szintén bizakodásra ad okot, hogy a nemzetközi üzleti hangulat júliusban tovább javult, és ezzel párhuzamosan a gazdasági szereplők hangulatát mérő indexek is emelkedtek, belföldön és külföldön egy­aránt. A piaci szereplők jelzése alapján a megrendelés-állományok növekednek.

– Növelte a beruházási kedvet az újraindítás?

– A valaha volt legnagyobb beruházási kedvet élesztette fel a vállalkozásokban az újraindítás, amit jól mutat, hogy a Technológiaváltó támogatási program kerete a legutóbbi alkalommal pár perc alatt, míg tavaly egy, konstrukciót tekintve közel megegyező pályázaté három hét alatt merült ki.

A rendkívüli érdeklődésre tekintettel minden pályázatot befogadtunk, amely a pályázati határidő kezdetéig elkészült, és lezárt formában benyújtásra várt. A soha nem látott mértékű beruházási kedv nemcsak a járvány után volt tapasztalható a vállalkozások részéről, hanem tavaly is sikerült magasan tartanunk. A beruházási rátánk (27,5 százalék) a legmagasabb volt az Európai Unióban.

– Milyen gazdasági növekedésre számít az újraindítás után?

– A saját becslésemet, ahogyan tavaly is, idén is betettem a fiókba. Sok van még hátra az idei évből, és sok a kockázat, de dolgozunk ezek elhárításán. Így például egy esetleges negyedik hullámra felkészülve frissítjük a járvány elleni védekezést segítő Vállalati fehér könyvet, miközben az ellátási nehézségek és az ebből fakadó esetleges áremelkedés kiküszöbölése érdekében a kiemelt ágazatokban a hazai vállalkozások támogatásával megerősítjük az ellátási láncokat, és növeljük az alapanyag-kapacitásokat.

Nem megkerülve a kérdést, bízom a legalább öt és fél százalékos gazdasági növekedésben, mert akkor a gyermeket nevelő családoknak vissza tudjuk adni a befizetett adójukat. Ez a növekedés azt is jelentené, hogy elértük a válság előtti szintet, amely a nemzetközi versenyben elfoglalt pozíciónk javítása szempontjából rendkívül fontos.

Kapcsolódó írásaink