Gazdaság

Matolcsy: Kétsávos fellendülés – a kormányok két típusa

A Nemzetközi Valutaalap szerint a G20-ak fejlett és fejlődő tagállamai között léteznek a világjárványt követő fellendülésnek nyertesei és vesztesei is. A nyertesek egyfelől az USA, Dél-Korea, Ausztrália, másfelől pedig Kína, Törökország, India, Indonézia és Oroszország. Ezért aztán egyáltalán nem igaz, hogy a gazdag országokban gyorsabban következik be a fellendülés. (Martin Wolf, FT, 2021. július 14.) – válaszolta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az mnb.hu oldalán tegnap a „The G20 has failed to meet its challenges” (A G20-ak képtelenek voltak megbirkózni a kihívásokkal) című cikkre.

Matolcsy: Kétsávos fellendülés – a kormányok két típusa
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH

Továbbá kiemelte: a rátermett és hatékonyan működő kormányokkal rendelkező országokban a leggyorsabb a fellendülés, míg ahol hozzá nem értő, kevésbé hatékony és tétovázó kormány van, azokban az országokban sokkal lassabb. Inkompetens kormányaiknak köszönhetően néhányuk komoly szenvedésnek van kitéve.

Az államok és kormányok számára ebben az új korszakban, minden ország, ahol híján vannak hozzáértő politikusoknak és hatékony köztisztviselőknek kénytelen lesz háborús évtizedünk káros hatásaival szembesülni – magyarázta.

Kapcsolódó írásaink