Gazdaság

Az OECD egyetért a gyors újraindítást célzó magyar gazdaságpolitikával

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a mai napon bemutatta a magyar gazdaságra vonatkozó 2021-es tanulmányát. A szervezet egyetért azzal, hogy a kormány a gazdaság újraindítását – többek között – a munkát terhelő adók további csökkentésével és célzott, támogató költségvetési politikával segíti – közölte lapunkkal a Pénzügyminisztérium.

Az OECD egyetért a gyors újraindítást célzó magyar gazdaságpolitikával
Az OECD egyetért a gyors újraindítást célzó magyar gazdaságpolitikával
Fotó: MH

A virtuálisan bemutatott, általában kétévenként készülő tanulmányában az OECD átfogó képet fest a magyar gazdaság aktuális kihívásairól és ajánlásokat fogalmaz meg a gazdaságpolitikának. Az infláció kezelésére a Magyar Nemzeti Banknak az alapkamat fokozatos emelését javasolja a szervezet, míg a digitalizáció terén a kormányzati szolgáltatások online elérésének további szélesítését és az e-kormányzati szolgáltatások külföldi illetőségű vállalatokra való kiterjesztését ajánlják. Ez történetesen megegyezik azokkal az új intézkedésekkel, amelyeket a Nemzeti Versenyképességi Tanács tegnap javasolt a kormánynak.

A szervezet – a kormány álláspontjával összhangban – a termelékenység fokozásának fontos mozgatórugójaként jelöli meg a munkaerő képzettségének és a mobilitásának javítását, valamint a munkaerőpiaci integráció további növelését. Javasolja a bölcsődei férőhelyek számának folytatólagos növelését, hogy a kismamák könnyebben, rugalmasabban térhessenek vissza a munkaerőpiacra, amennyiben ez a szándékuk – ez ugyancsak harmonizál a kormány elképzeléseivel.

„Az ajánlások túlnyomó többségét hasznosnak és megvalósíthatónak ítéli meg a kormány, csupán néhány esetben különbözik a megítélésünk, így nem illeszkedik a kormány gazdaságpolitikai filozófiájába az ingatlanadó növelése vagy az egységes áfakulcs bevezetése” – írta a pénzügyi tárca. A gazdasági növekedés terén az OECD ez évi előrejelzése egyelőre elmarad más nemzetközi szervezetek és pénzintézetek előrejelzéseitől.

Az OECD ezúttal 4,6 százalékos magyar GDP-növekedést jelez 2021-re, ezzel szemben:

  • az Európai Bizottság 6,3 százalékos,
  • a Nemzetközi Valutaalap 6,2 százalékos,
  • a Világbank pedig hatszázalékos növekedést vetít előre a magyar gazdaság vonatkozásában.

Ennek oka, hogy az OECD a Gazdasági kilátások című kiadványának június eleji megjelentetése óta még nem frissítette az előrejelzését, és ez az országtanulmány lezárásáig sem történt meg. A bemutató során az OECD nem vitatta, hogy ez az előrejelzése immár idejétmúlt, és ennél magasabb dinamikára lehet számítani. Ugyanakkor a 2022-es öt százalék feletti előrejelzése nagyságrendileg egybevág a kormány, az IMF és az Európai Bizottság előrejelzésével is.

Kapcsolódó írásaink