Gazdaság

Tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó szakértők a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően.

Tovább szigoríthat az MNB
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Katona László

A Századvég makrogazdasági elemzője úgy véli, hogy az 5 százalék feletti infláció miatt számítani lehetett újabb kamatemelésre. Molnár Dániel hozzátette, hogy a további szigorítások mértéke és üteme a körülmények alakulásától függ, újabb módosítás szeptemberben várható.

A Takarékbank vezető elemzője szerint 2022 elejéig tartó szigorítási ciklus kezdődött, tehát újabb kamatemelések várhatók. Suppan Gergely az év végén 1,50 százalékos, jövőre 1,75 százalékos alapkamatot valószínűsít.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a harmadik negyedévben már gyengülhet az inflációs nyomás, jövőre pedig a jegybank is toleranciasávon belüli inflációval számol.

A monetáris tanács keddi ülésén 30 bázisponttal 1,20 százalékra emelte az alapkamatot, a kamatfolyosót pedig a 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti szintre emelte. Az alelnök megerősítette: a monetáris tanács a kamatemeléseket mindaddig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok újra kiegyensúlyozottá válnak.

Az infláció a következő hónapokban várhatóan csökken, ugyanakkor az év végéig a jegybanki toleranciasáv fölső széle felett, azaz 4 százalék felett alakul - jegyezte meg Virág Barnabás utalva arra, hogy november környékére új helyi csúcsot várnak.

A jegybanki toleranciasávba 2022 elején kerülhet újra az infláció, és az MNB lépéseinek köszönhetően az év közepétől a jegybanki cél körül stabilizálódhat - vetítette előre. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy az 1,2 százalékra megemelt alapkamat az irányadó az egyhetes betéti ráta esetében is.

Az MNB elkötelezett az árstabilitás biztosítása mellett, legfontosabb feladatnak a másodkörös inflációs hatások megelőzését és az inflációs várakozások horgonyzását tekinti - összegezte utalva arra, hogy havi ütemezésű határozott lépések szükségesek ehhez. A monetáris tanács a kamatemelési ciklus hatásainak átfogó értékelését szeptemberben, az inflációs jelentés publikálásával egyidőben tudja végrehajtani - tette hozzá.

Az infláció megjelenése globális jelenség, az áremelkedés azon gazdaságokban a leggyorsabb, ahol az újranyitásban is az élen jártak - szögezte le Virág Barnabás. A magyar gazdaság az európai átlagnál korábban nyitott, ezzel összefüggésben az inflációs hatások is korábban jelentkeztek; az áremelkedés mértéke meghaladta az 5 százalékot májusban és júniusban is - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink