Gazdaság

Matolcsy György: Az előrejelzési hibák olykor jól sülhetnek el

Tim Congdonnak igaza van abban, hogy a közgazdászok rendszeresen követnek el előrejelzési hibákat, és ezeket gyakorta megbocsájtják nekik - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke legfrissebb Facebook-bejegyzésében, válaszként a The Fed is Underestimating the Risk of Inflation” (A Fed alábecsüli az inflációs kockázatot) című cikkre. (WSJ, 2021. július 5.) 

Matolcsy György: Az előrejelzési hibák olykor jól sülhetnek el
Matolcsy György: Az előrejelzési hibák olykor jól sülhetnek el
Fotó: MH

„Az infláció mostani megugrása sok közgazdászt sokként ért Amerikában és a feltörekvő gazdaságokban. Ugyanakkor a fejlett világ szinte valamennyi közgazdásza évtizedek óta magasabb inflációra vágyik, hogy elkerülhető legyen a Japánéhoz hasonló gazdasági stagnálás” - írta Matolcsy, aki szerint nagyon valószínű, hogy az infláció az USA-ban hosszabb ideig lesz magasabb, mint ahogy azt a Fed jelenleg prognosztizálja.

Mindenesetre a mérsékelt inflációs pályához történő visszatérés kulcsa a komoly inflációs várakozások kialakulásának megelőzése a jegybankelnök szerint.

„Ez az oka annak, hogy miért kell néha megbocsájtani az előrejelzési hibákat. Egyébként is: egy száz évente egyszer előforduló pandémia alatt és után ugyan ki tudná megjósolni a gazdaságaink végső makrogazdasági számait?” - mutatott rá Matolcsy.

Kapcsolódó írásaink