Gazdaság

Matolcsy: Még az USA sem képes egy hatalmas deficitet a végtelenségig felhalmozni

Manapság az adósság-fenntarthatóság divatos kifejezés lett, elméletben lehetséges a fiskális ingyen ebéd - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke legújabb publikációjában, amely az MNB weboldalán látott napvilágot szerdán. A jegybankelnök ebben az írásában a „Pace your debt" (Az adósság ütemezése) című cikkre reagált, amely a  The Economist, 2021. június 5. számában jelent meg.

Matolcsy: Még az USA sem képes egy hatalmas deficitet a végtelenségig felhalmozni
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

Amikor az államadósság kamatlába alacsonyabb, mint a gazdasági növekedés üteme, a meglévő adósságterheknek nincsenek fiskális költségeik. Amerikában a végtelenségig kezelhető a GDP 2,1%-át kitevő deficit, amíg az ország adóssága a GDP 130%-át nem haladja meg. De ez nem tartható örökké - fogalmazott Matolcsy György.

A jegybankelnök kiemelte: ez a lehetőség csak az USA számára létezik. A többi szereplőnél számos egyenlőtlen feltétel áll fenn, ami azt jelenti, hogy a világ többi országának nem áll rendelkezésére ingyen ebéd.

Európában a jelenlegi, magas deficitek, és a nagy államadósság nem tartható fenn, különösen az eurozónán kívüli, még mindig sérülékeny feltörekvő gazdaságok esetében - zárta gondolatait az MNB elnöke.

Kapcsolódó írásaink