Gazdaság

Nem csupán egyszerű divatcikk, hanem egyben védőeszköz is a napszemüveg

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések

Egyre kevesebb helyen kell a szájat és az orrot fedő maszkot viselni, ám a napsütésben érdemes a szemet védeni. Sokan csupán divatos kiegészítőként hordanak napszemüveget, az egyéni védőeszköznek minősülő termékeknek mégis szigorú előírásoknak kell megfelelniük – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati közleményében.

Nem csupán egyszerű divatcikk, hanem egyben védőeszköz is a napszemüveg
Nem csupán egyszerű divatcikk, hanem egyben védőeszköz is a napszemüveg
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Megjegyezték, hogy az ITM nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozata visszatérő elemeként idén is húszféle napszemüveget ellenőrzött. Az eredményekből kiderül, az UV-szűrés szempontjából mindegyik eleget tett a követelményeknek, ezúttal sérülésveszélyeset sem találtak a szakemberek. Az egyik napszemüveget tényleges adottságainál gyengébbként sorolta be a gyártója, mégis éppen azt kellett a vásárlóktól visszahívni.

A napszemüvegek lencséi ma már szinte kivétel nélkül színezett polikarbonátból készülnek. Ez az anyag az ultraibolya sugárzás elnyelésével, visszaverésével védi a szemet, sötét színe pedig csökkenti a napsugárzás zavaró hatását. Az ITM akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma június végéig összesen húsz felnőtt és gyermek napszemüveg fényáteresztését, szerkezeti kialakítását és lencséit ellenőrizte.

Mindegyik UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt százszázalékos értéknek, hiszen legalább 99,5 százalékban valóban megszűrik a káros napsugárzást – írták. A labor a napszemüvegek lencséinek minőségét, az esetleg előforduló gyártási hibákat is vizsgálta.

Kapcsolódó írásaink