Gazdaság

Inspirálja a fiatalokat az szja-mentesség

Az ifjúságnak most olyan nehézségekkel kell megküzdeni a munkába állás kapcsán, amelyekkel korábban nem, ezért szükségük van a segítségre – mondta lapunknak Szalai Piroska

Tavaly kevesebben tudtak a fiatalok közül az iskoláik befejeztével munkahelyet találni, mint az előző években. Nekik nem megtartani kellett a munkahelyüket, hisz ők a járvány előtt még iskolába jártak.

Inspirálja a fiatalokat az szja-mentesség
A kedvezmény nagy segítséget jelent a 25 év alattiaknak
Fotó: MH/Purger Tamás

Hazánkban a 20–64 év közöttiek foglalkoztatási rátája már 2020 harmadik és negyedik negyedévében elérte, sőt meg is haladta a 2019-es csúcsot – mondta lapunknak Szalai Piroska, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) munkaerőpiaci szakértője. Ilyen eredményekre mind­össze három ország volt képes: Magyarország mellett Lengyelország és Málta.

A magyar munkaerőpiac összességében kitűnő állapotban van, válságálló, a kormány munkahelyvédő intézkedései időben jöttek, a munkáltatók nagy része is megtett mindent azért, hogy a munkatársait ne kelljen elbocsátani – hangsúlyozta. Belül azonban komoly átrendeződések történnek.

Szalai Piroska elmondása szerint az ágazatok közt van olyan, amely még nem érte el a korábbi foglalkoztatási szintet, mint például a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás. Más ágazatok azonban kompenzálták ezt a folyamatot, ugyanis ezekben a járvány alatt is létszámot növeltek. A közfoglalkoztatásban és a külföldön dolgozók létszáma csökkent, az elsődleges munkaerőpiacon belföldön dolgozók száma pedig növekedett.

„Megéri itthon munkát keresni”
„Megéri itthon munkát keresni”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A korcsoportok között is megfigyelhető egy bizonyos fokú átrendeződés. A huszonöt év alattiak foglalkoztatása még alatta van a 2019-es szintnek, a legaktívabb korú 25–54 éveseké és az ötvenöt év felettieké pedig magasabb, mint a járvány előtt volt.

Hazánkban a KSH legutóbb közzétett adatai szerint a 2021. február–­áprilisi időszakban 270,8 ezer fő dolgozott a 15–24 éves korcsoportban. Ez a létszám 9,4 ezer fővel alacsonyabb még, mint 2020 azonos időszakában volt. A foglalkoztatási rátájuk 27,5 százalék, ami pedig 0,5 százalékponttal alacsonyabb a múlt évinél. A munkanélküliek között 34,7 ezer főt találunk közülük, négyezerrel többet, mint tavaly. A munkanélküliségi rátájuk 12,5 százalékos, ami másfél százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Szalai Piroska elmondta, hogy számos olyan fiatal, aki a járványt megelőzően tanulás mellett gyakornokként vagy egyéb más atipikus módon többnyire részmunkaidőben dolgozott, a digitális oktatásra való áttéréskor és az ezzel együttjáró kollégiumbezárás miatt hazautazott, így nem tudta folytatni a munkát, emiatt kiesett a munkaerőpiacról.

Látható, hogy a fiataloknak most olyan nehézségekkel kell megküzdeni a munkába állás kapcsán, amilyenekkel korábban nem. Ezért jelent nagy segítséget nekik a huszonöt év alatti fiatalok 2022-től életbe lépő szja-mentessége – emelte ki a KINCS szakértője.

Majd hozzátette, az intézkedés évente csaknem háromszázezer fia­talt is érinthet, a húsz évnél
fia­talabbak esetében az átlagos kétszázötvenezer forintos bruttó bér esetén a tizenöt százalékos személyi jövedelemadó havi 37,5 ezer forint, ami évente négyszázötvenezer forint fejenként, a 20–29 évesek esetében pedig az idei első negyedéves 361 ezer forintos átlagos bruttó bérrel számolva havi ötvennégyezer forint feletti, ami éves szinten hozzávetőleg hatszázötvenezer forintnyi megtakarítást jelent. Ráadásul azoknak a huszonöt év alatti házaspároknak, akik szeretnék igénybe venni az első házasok kedvezményét, de az szja-mentesség miatt nem tudják, a házassági adókedvezmény akkor kezdődik, amikor valamelyikük betölti a huszonötödik életévét.

Ezenkívül idén sem kell nyelvvizsga a diploma átvételéhez azoknak a hallgatóknak, akik augusztus 31-ig sikeresen befejezik felsőoktatási tanulmányaikat.

Ez mindenképpen inspirálja a fia­talokat a munkavállalásra, még ha kicsit több nehézséget kell is legyőzniük, mint pár évvel korábban a biztos munka, megélhetés megteremtése kapcsán. Kifejtette: jobban megéri itthon munkát keresni, remélhetően kevesebben kényszerülnek külföldre, mint jó egy évtizede. Pár éve már több magyar költözik haza, mint ahányan elindulnak külföldre munkát vállalni. A külföldön dolgozók száma már jóval a pandémia előtt csökkenni kezdett a foglalkoztatási statisztikákban. Az szja-mentesség a munkáltatók figyelmét is jobban ráirányítja a fiatalokra, hiszen már idén nyáron is több területen komoly munkaerőhiánnyal kell szembesülniük, amire megoldást jelenthetnek a pályakezdők.

Kapcsolódó írásaink