Gazdaság

Európa leggyorsabb gazdasági újraindítását fogjuk véghezvinni

A gyors oltási programnak köszönhetően Magyarországon sikerült letörni a világjárvány harmadik hullámát, így fel tudtuk oldani a szigorú korlátozó intézkedéseket és újra tudtuk nyitni az országot. Most a gazdaság újraindítása következik, amely a leggyorsabb lesz Európában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és Külügyminiszter Ipolytölgyesen, a Mono-Ipolyfabric Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján pénteken.

Európa leggyorsabb gazdasági újraindítását fogjuk véghezvinni
Szijjártó Péter: Aston Martin, Jaguar, Lamborghini vagy Porsche, egy dolog biztos, hogy közös: a sokszor lélegzetelállító autóbelsők díszítőelemeit itt tervezik és itt gyártják. Itt, Ipolytölgyesen
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Az elmúlt 11 év gazdaságstratégiájának köszönhetően a világjárvány egy stabil, erős állapotában érte a magyar gazdaságot, így nem is tudta teljes egészében ledönteni a lábáról - mondta a miniszter.

Kiemelte, a kormány a válság alatt sem adta fel stratégiáját, amely szerint az embereknek nem segélyt, hanem munkát kell biztosítani. „A segély kiszolgáltatottsághoz, védtelenséghez, kiszámíthatatlansághoz vezet, a munka pedig stabilitást és kiszámíthatóságot ad az embereknek és a családoknak” - mondta.

Objektum doboz

Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg egy globális verseny zajlik a világgazdasági kapacitások újraelosztása tekintetében, amely versenybe minden ország benevezett.

„Ahhoz, hogy nyertesei legyünk ennek a versenynek, nem kell mást tennünk, mint minél több beruházást vonzani Magyarországra. A beruházások hozzák a munkahelyeket, a munkahelyek pedig kiszámítható megélhetést az embereknek” - hangsúlyozta a miniszter.

A Mono-Ipolyfabric Kft. beruházásáról szólva elmondta, hogy a luxusautókba kerülő belső díszítő elemek tervezését, fejlesztését és gyártását végző vállalat úgy döntött, hogy összesen 6,1 milliárd forint értékben hajt végre beruházást, amellyel 100 új munkahelyet hoz létre Ipolytölgyesen. Mindehhez a magyar kormány 1,9 milliárd forintnyi támogatást biztosít - tette hozzá.

A beruházással új gyártóüzem épül, ahol a legmodernebb technológiákat alkalmazzák, emellett létrejön egy kutatás-fejlesztési központ is, amely a legkorszerűbb high-tech design tervezését és megvalósítását teszi majd lehetővé olyan márkák részére, mint a Jaguar, a Mercedes, a Lamborghini vagy a Porsche. Mindezzel együtt pedig a Mono-Ipolyfabric alkalmazotti létszáma eléri 700 főt - mondat el a miniszter.

Végezetül Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Ipolytölgyesen előállított termékek 99 százalékát az exportpiacokra termelik, így a beruházás a magyar export növekedését is magával hozza.

„Ez segít nekünk abban, hogy az idei esztendő végére el tudjuk érni az 5,5 százalékos gazdasági növekedési ütemet, ami a legfontosabb gazdaságstratégiai célunk jelenleg” - zárta gondolatait a miniszter.
 

Kapcsolódó írásaink