Gazdaság

Ezer vonat Kínából

A Ganzhou–Budapest-vasútvonal által egy olyan új csatorna jön létre, amely az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretében szorosabbra fűzi a kereskedelmi kapcsolatokat

Új e-kereskedelmi vasútvonal állt munkába, amely kereskedelmi platform segíti majd az országok közötti akadálytalan kereskedelmet, a pénzügyi összeköttetést, javítja az ipari lánc ellátási mechanizmusát, és megvalósítja a digitális logisztikai ipar fejlődését. Mindez magával vonja Záhony fejlesztését, ahol a Ganzhou–Budapest-vonal az unió területére lép.

Ezer vonat Kínából
A kormány célja, hogy hazánk régiós teherfuvarozási elosztóközpont legyen
Fotó: MH

Együttműködési megállapodást írt alá az év elején a Kínai (Ganzhou) Nemzetközi Szárazkikötő, a budapesti székhelyű CECZ Közép-európai Kft. és a pekingi Sunshine Jietong kereskedelmi szolgáltató vállalat, amelynek értelmében a három fél közösen üzemelteti a Ganzhou–Budapest e-kereskedelmi vasútvonalat. Az esemény nagy jelentőséggel bír a korábban bejelentett CELIZ projektben is, ugyanis 2021 és 2023 között ezer vonatot terveznek indítani ezen a vonalon, a lehető legtöbb Ganzhouból induló vonat Záhonyon keresztül léphet majd be az unió területére.

A projekt célja, hogy magas színvonalú, hatékony és átfogó szolgáltatási platformot hozzanak létre a vonatok üzemeltetéséhez, valamint az útvonal integrálódjon az Egy övezet, egy út kezdeményezésbe. A járvány időszakában a Kína–Európa tehervonatok stabil működése a külkereskedelem stabilizálásának alappillére lett. Magyarország és Kína kereskedelmi volumene 2020-ban 11,7 milliárd dollár volt, ez 14,4 százalékos növekedés az előző évhez képest, így Kína először lett Magyarország legnagyobb, EU-n kívüli kereskedelmi partnere.

A Ganzhou–Budapest-vasútvonal által egy olyan új csatorna jön létre, amely kölcsönös előnyöket kínál mindkét fél számára: segíti az akadálytalan kereskedelmet, a pénzügyi összeköttetést és erősíti a különböző területeken lévő hatóságok együttműködését. Javítja az ipari lánc ellátási mechanizmusát, és megvalósítja a digitális logisztikai ipar fejlődését. A digitalizációval az áruszállítási idő több mint felével, a logisztikai költségek mintegy 33 százalékban, a raktározási költségek pedig több mint tíz százalékkal csökkenhetnek.

A kínai illetőségű CRRC ZELC Europe bécsi és berlini irodákkal rendelkező vasútépítő vállalat komoly lehetőségeket lát Záhony térségében, a CELIZ projekt stratégiai fontosságú régiójában. Nemrégiben online tartott konferenciájukon elhangzott, Magyarország rendkívül vonzó terep bármilyen beruházás számára.

CELIZ, Záhony logisztikai és ipari övezetének konzorciuma

A MÁV-REC Railway Engineering Corporation Kft. vezetésével 2020. június 23-án megalakult a Central European Logistics and Industrial Zone (CELIZ) nevű konzorcium, amelynek tagjai a Záhony Port Zrt., valamint a kínai CECZ Közép-európai Kft. A létrehozott konzorcium célja, hogy a nyugat felé tartó gazdasági és kereskedelmi útvonalak fejlesztésébe bekapcsolódva a kínai állam által támogatott Egy övezet, egy út kezdeményezésbe kapcsolódjon.

A következő évtizedekben ugyanis a Kína és Európa közötti vasútforgalmi áruszállítás exponenciálisan növekszik majd. Az Egy övezet, egy út logisztikai korridorainak fejlesztése révén Magyarország nemzetgazdasági szinten is profitálhat. A projekt részeként olyan technológiai és ipari fejlesztési beruházások előkészítése történik meg, amelyek megvalósításuk esetén jelentős hatással lesznek az EU és Kína közötti vasúti teherforgalomra és a magyar–kínai gazdasági együttműködésre.

A fejlesztés során a konzorciumnak egy olyan központot is meg kell terveznie, amely a vasúti–közúti átrakás, a vámszabad területek, a raktárak biztosítása mellett figyelembe veszi, hogy ugyanezen az útvonalon Oroszországból is érkezik áru. Ez a központ Záhony, ahol a (keleten alkalmazott) széles és a normál nyomtávú vasúti pálya találkozik, és itt történik meg az átrakodás is.

A CELIZ-t mind a magyar, mind a kínai kormány támogatja: a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság alá tartozó Egy Övezet Egy Út Promóciós Központ felvette a kiemelt együttműködési projektek listájára.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom