Gazdaság

Meg kell erősíteni a magyar tulajdonú vállalkozásokat

Debrecent a kormány országhatáron túlmutató jelentőségű gazdasági központtá kívánja fejleszteni

Az elmúlt évtized második felében a Debrecenbe érkezett új beruházások összértéke meghaladja a 710 milliárd forintot, amivel több mint tízezer új munkahelyet teremtettek.

Meg kell erősíteni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
Palkovics: Közép-Európa egyik legnagyobb iparfejlesztése zajlik
Fotó: MH/Purger Tamás

A gazdaság eredményes újraindításához, fenntartható növekedéséhez elengedhetetlen a hazai tulajdonú vállalkozások megerősítése. A helyi gazdaságfejlesztési törekvéseket a kormány számtalan eszközzel támogatja – jelentette ki a hat megyét magába foglaló északkelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosa, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett rá, hogy a debreceni városvezetés a helyi kis- és középvállalkozói (kkv) szféra megerősítésére kkv-park létesítését határozta el a déli gazdasági övezetben, a térséget a kormány beruházási célterületté nyilvánította. Közölte: Debrecent a kormány országhatáron túlmutató jelentőségű gazdasági, felsőoktatási, innovációs és kulturális központtá kívánja fejleszteni. Az elmúlt évtized második felében a Debrecenbe érkezett új beruházások összértéke meghaladja a 710 milliárd forintot, amivel több mint tízezer új munkahelyet teremtettek.

Jelenleg is Közép-Európa egyik legnagyobb iparfejlesztése zajlik a város észak-nyugati gazdasági övezetében – mondta a miniszter. A nemzetközi nagyvállalatok jelenlétének legfontosabb hozadéka a versenyképes technológiák térnyerése Magyarországon.

A hazai tulajdonú cégek beszállítóként kapcsolódhatnak a folyamatokhoz, a debreceni kis- és középvállalkozások különösen alkalmasnak látszanak erre a szerepre – tette hozzá. Ezek a munkavállalók mintegy kétharmadát foglalkoztatják, a helyi társas vállalkozások árbevételének mintegy hatvan százaléka náluk jelentkezik, éves árbevételük száztízmilliárd forinthoz közelít, ami 2014 óta másfélszeres bővülés – mondta.

A kkv-park létrehozása hozzájárul, hogy a debreceni kkv-k minél nagyobb arányban vegyenek részt a magas hozzáadott értékű termékek fejlesztésében, gyártásában – hangsúlyozta Palkovics László. Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő hozzátette: a déli ipari övezet illeszkedik abba a törekvésbe, hogy Debrecen elsősorban a technológiaipart és az innovációs vállalatokat szeretné támogatni.

Hozzátette: keresik azokat a törvényi és szabályozási eszközöket, amelyekkel támogatni tudják ezen a területen a kkv-kat. Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere hangsúlyozta: az elmúlt öt-hat évben több mint 700 hektárral növekedtek a debreceni iparterületek, számos nagyvállalat telepedett be a városba.

Kapcsolódó írásaink