Gazdaság

Kedvezőek az üzletek ellenőrzésének tapasztalatai

„Az Európában élenjáró magyar átoltottsági adatoknak köszönhetően április eleje óta vásárolhatunk újra a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltokban is. A fogyasztóvédelem a vevők és kereskedelmi dolgozók egészségére ügyelve immár két hónapja folyamatosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását” – mondta Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette, a tapasztalatok szerint a vállalkozások többsége megértette, elfogadta, és megfelelően érvényesíti az előírásokat.

Kedvezőek az üzletek ellenőrzésének tapasztalatai
A fogyasztóvédelmi hatóság többek között az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozások betartását, a vásárlóterek és a bevásárlókocsik folyamatos fertőtlenítését, a vevőknek szánt kézfertőtlenítők kihelyezését kéri számon az üzemeltetőkön
Fotó: Freepik

A fogyasztóvédelmi hatóság többek között az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozások betartását, a vásárlóterek és a bevásárlókocsik folyamatos fertőtlenítését, a vevőknek szánt kézfertőtlenítők kihelyezését kéri számon az üzemeltetőkön.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok munkatársai eddig összesen 3 370 üzletben fordultak meg. 433 kereskedelmi egység esetében tapasztaltak jogsértést, így a kifogásolási arány 13 százalék alatti.

A leggyakrabban a kézfertőtlenítőt nem biztosították a vásárlóik számára a boltok.

A mulasztáson ért üzletek több mint fele, 54 százaléka már az ellenőrzés alatt pótolta a feltárt hiányosságot. 167 kereskedelmi egységnél az utóellenőrzés is megtörtént, a szakemberek második látogatásukon jellemzően nem találtak kifogásolnivalót.

Három Csongrád-Csanád megyei pékség esetében azonban továbbra is fennállt a korábban megállapított jogsértés. A szabályok megszegése miatt az üzemeltető vállalkozásra 200 ezer forintos közigazgatási bírságot szabtak ki.

„A két hónapja zajló fogyasztóvédelmi ellenőrzések azt mutatják, hogy az üzletek tisztában vannak a jogszabályi előírásokkal, megfelelően gondoskodnak azok betartásáról és betartatásáról, együttműködőek az esetleges hibák javításában" - összegezte az eddigi tapasztalatokat a miniszterhelyettes.

„A kormány többféle támogatással is meghálálja a kereskedők példás helytállását a járványhelyzetben. A Vállalkozások munkaerő támogatása programban egy új álláskereső feltétele esetén fél évre akár 600 ezer forintot kaphatnak a cégek, az igénylők több mint ötöde a kereskedelmi szektorból került ki. Az ágazat önfoglalkoztatói is részesülhetnek az újraindulás megkönnyítését szolgáló egyszeri, 219 ezer forintos kompenzációból" _- tette hozzá Schanda Tamás.

Kapcsolódó írásaink

Virág helyett aszfalt

ĀEzúttal is kiderült, ahogy választási ígéreteit például egy zöldebb Budapestről, úgy az autósbarát megjegyzéseket sem érdemes komolyan venni Karácsony Gergelytől