Belföld

Virág helyett aszfalt

Ezúttal is kiderült, ahogy választási ígéreteit például egy zöldebb Budapestről, úgy az autósbarát megjegyzéseket sem érdemes komolyan venni Karácsony Gergelytől

Nemcsak a nyelvi nehézségekkel kell megküzdenie nap mint nap a gyurcsányista kormányfőjelöltségre hajtó főpolgármesternek, hanem azon lakossági észrevételekkel is, amelyek szembesítik önkormányzati választási kampányban mondott jelszavaival, ígéreteivel: „Egészen konkrét intézkedésekkel indulunk, amelyek a szabad és zöld Budapest megteremtése felé vezetnek majd.”

Virág helyett aszfalt
Budapest egyik legszebb virágágyása ez idáig a Clark Ádám téren volt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ugyan egy klímatudatos intézkedést valóban elkönyvelhet a Karácsony Gergely-féle baloldali városvezetés: ez a klímavészhelyzet kihirdetése. Azonban a konkrét intézkedéseknek – például: távfűtés korszerűsítése, egyszer használatos műanyageszközök visszaszorítása, üveghulladék szelektív gyűjtése, faültetés minden budapesti újszülött tiszteletére, közműalagutak létesítése az utak fásítása érdekében – nyoma sincsen.

És még a sokak által várt Városháza-parkolót sem sikerült eddig közparkká átalakítani. Pedig a pénz, a paripa és a fegyver is rendelkezésre áll a Fővárosi Önkormányzat számára, akármennyire is ennek ellenkezőjét hirdetik.

Az elviekben zöld, baloldali, Karácsony-féle városvezetés most mégis leaszfaltozta a közteret
Az elviekben zöld, baloldali, Karácsony-féle városvezetés most mégis leaszfaltozta a közteret
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hogy Karácsony Gergely figyel­mét mennyire az előválasztási Gyurcsány-show köti le és nem a városvezetés, jól jelzi, hogy ezen a héten leaszfaltozták Széchenyi lánchíd budai hídfőjénél lévő körforgalom virágágyását. Budapest szimbolikus közterének, a Clark Ádám térnek évtizedek óta ismertetőjegye volt a virágágyás, amit most a főpolgármester szerint azért kellett leaszfaltozni, hogy bevonják a területet a forgalomba, enyhítsék az autósok kellemetlenségeit.

„A felújítási munkálatok végével, nemcsak a Lánchíd, hanem a virágágyás is szebb lesz 2022 végére” – ígérte a városvezető, ám arról nem tett említést, hogy a történelmi emlékmű rekonstrukciója már 5 milliárd forinttal drágább.

Egyébiránt szakmai körökben is vita alakult ki annak kapcsán, érdemes-e a körteret „ideiglenesen” átalakítani azért, hogy a június 16-án kezdődő munkálatok miatt ne legyen még nagyobb fennakadás a közúti forgalomban.

Mint az az elmúlt másfél évben kiderült, ahogy választási ígéreteit, úgy autósbarát megjegyzéseit sem érdemes komolyan venni a főpolgármesternek. Épp e héten üzente meg a dugókban álló sofőröknek a jogosítvánnyal nem bíró politikus, hogy sorban állás helyett gyalogoljanak.

Alig pár hete avatták fel a Hableány áldozatainak emléket állító műalkotást. Karácsony Gergelyék most minden előzetes egyeztetés nélkül barikádozták el a helyszínt. Így sem a hazánkba érkező dél-koreaiak, sem a fővárosiak nem róhatják le tiszteletüket a tragédia áldozatai előtt. (NG)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Alig pár hete avatták fel a Hableány áldozatainak emléket állító műalkotást. Karácsony Gergelyék most minden előzetes egyeztetés nélkül barikádozták el a helyszínt. Így sem a hazánkba érkező dél-koreaiak, sem a fővárosiak nem róhatják le tiszteletüket a tragédia áldozatai előtt.

Kapcsolódó írásaink