Gazdaság

Jövőre megduplázódhat a kutatók ösztöndíja

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére 2022-től a jelenleginél kétszer nagyobb támogatást kaphatnak a fiatal kutatók. „A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj javasolt megemelése hatékonyabban ösztönözheti a 45 év alatti magyar kutatók önálló kutatás-fejlesztési tevékenységét, elősegítheti a legkiválóbbak Magyarországon tartását” – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Jövőre megduplázódhat a kutatók ösztöndíja
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére 2022-től a jelenleginél kétszer nagyobb támogatást kaphatnak a fiatal kutatók
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2022-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványa alapján felmenő rendszerben a mai érték kétszeresére, 250 ezer forintra emelkedhet a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj havi összege.

Az Országgyűlés egyetértésével a kormány újabb lépést tehet a tudományos kutatói kiválóság támogatása, a hazai innovációs teljesítmény növelése érdekében. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 1998 óta ítélhető oda egyebek mellett tudományos munka megírására, kutatási témában létrehozott alkotás elkészítésére, további tudományos cím elnyerésére való felkészülés elősegítésére.

A támogatást kezdetben a 40, 2002 óta a 45 év alatti kutatók kaphatták meg pályázati alapon. Az ösztöndíj megalapítása óta több mint háromezer fiatal kiválóság munkáját, előrelépését, szakmai elképzeléseinek megvalósítását segítette.

„A kormány minden rendelkezésre álló eszközzel és módon a magyar kutatás-fejlesztés, innováció erősítésére törekszik, mert ez a gazdaság eredményes újraindításának, fenntartható növekedésének kulcsa. 2019-ben több mint 58 ezer kutató dolgozott Magyarországon, ezzel a létszámuk jelentős növelésének 2020-ra kitűzött stratégiai célja már tavalyelőtt teljesült.

A kormány a járványhelyzetben összesen közel 30 milliárd forinttal segítette a magasan képzett szakemberek munkahelyeinek megőrzését. A nemzetközi kitekintésben is egyedülálló célzott bértámogatási programnak köszönhetően mintegy 1500 cég tarthatta meg többek között kutatóit, fejlesztőmérnökeit és informatikusait a vírusválság idején„ - hangsúlyozta Bódis József.

Kapcsolódó írásaink