Gazdaság

A települések zöldítése a cél

Az Agrárminisztérium nagy sikernek örvendő településfásítási programot folytat az egész ország területén, melynek példája az a 12 ezer sorfa, amit Ostoroson ültettek el.

A települések zöldítése a cél
Az Agrárminisztérium közölte: a településfásítási programban 3-4 éves, előnevelt, nagyméretű sorfát ültettek el az ország tízezernél kevesebb lakosú településein
Fotó: MTI

Zambó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a sorfák kifejezetten belterületi fásításra alkalmas fajok és fajták, földlabdával és az ültetéshez szükséges egyéb eszközökkel bocsájtják a nyertesek rendelkezésére. Összesen 474 település igényelt sikeresen fákat, amiket 2020 őszén és idén tavasszal szerte az országban elültettek.

Minden megyéből hatalmas volt az érdeklődés, nincsen olyan része az országnak, amely kimaradt volna a faültetésekből. A településfásítási program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb és legátfogóbb belterületi fásítási programjává nőtte ki magát.

A kezdeményezés hármas célt szolgált: felhívni a figyelmet a fával borított területek növelésének szükségességére, és a vidékfejlesztési program ehhez rendelkezésre álló pályázataira; a kistelepülések zöldítése, az ország környezeti állapotának javítása, illetve a helyi közösségek erősítése. Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a program országszerte élénk érdeklődést váltott ki. Ezt tapasztalták a fák szállítását biztosító KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai és a lebonyolítást végző Országos Erdészeti Egyesület szakemberei.

„A településfásítás nem egy a sok egyéb önkormányzati pályázat sorában, nem kötelezően teljesítendő feladat, hanem a helyi közösség ünnepévé vált a legtöbb településen.” - jelentette ki Zambó Péter az ostorosi faültetés alkalmával.

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, Pajtók Gábor elmondta, hogy több megye, a Bükk, a Mátra és a Börzsöny egy részének erdészeti hatósági feladatait is ellátják. A támogatásoknak köszönhetően ezeken a területeken megközelítően 1400 hektáron zajlik erdőtelepítés, ebből 538 hektár található Heves megyében, ahol közel ugyanennyi telepítés valósul meg a közeljövőben, amire már kiadták az engedélyt. A kormánymegbízott fontosnak és felelősségteljes feladatnak nevezte a kormányhivatal e területen végzett munkáját.

Az Agrárminisztérium közölte: a településfásítási programban 3-4 éves, előnevelt, nagyméretű sorfát ültettek el az ország tízezernél kevesebb lakosú településein.

A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján, a jelentős igényekre tekintettel folytatja a programot. Így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán további 24 ezer fát ültethetnek majd el közel ezer magyar kisvárosban, községben.

Az érdeklődő települések június 10-30. között regisztrálhatnak előzetesen, majd július 5-től nyújthatják be igénylésüket. Az Agrárminisztérium összehangolt programjainak célja, hogy az ország területének 27 százalékát fával, erdővel borított térségek tegyék ki - hangsúlyozták.

Kapcsolódó írásaink