Gazdaság

Több gázt és villanyt fogyasztottunk februárban

Közzétette február havi energiastatisztikai adatait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Az idei év második hónapjában az országos primer energiatermelés 40,7 petajoule volt, ami 3,08 petajoule-al alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A szén és széntermékek termelése 0,94 petajoule-lal, a kőolaj és kőolajtermékek termelése 0,17 petajoule-al, míg a földgáz termelése 0,74 petajoule-al csökkent idén februárban, az elsődleges megújuló energiaforrások termelése 2,05 petajoule-al, a nukleáris energiatermelés 3,03 petajoulellal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primer felhasználás februárban 108,22 petajoule volt, ami 5,3 petajoule-al magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül a szén és széntermékek felhasználása 1,43 petajoule-al, a kőolaj és kőolajtermékek felhasználása 1,58 petajoulelal csökkent, a földgáz felhasználása 2,71 petajoule-al, a megújuló energiaforrások pedig 2,34 petajoule-al nőttek, a villamos energia külkereskedelem 0,25 petajoule-al emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 46,01 petajoule volt, amely 6 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában.

2021. februárban a hazai villamosenergia-felhasználás 3998 gigawatt volt, amely 1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 2021 februárjában a 2795 gigawatt bruttó villamosenergia-termelés 49 százaléka volt nukleáris eredetű, 28 százalékát biztosította földgáz, 8 százaléka szén- és széntermékek, 14 százaléka volt megújuló és 1 százaléka származott egyéb forrásból.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 35 százalékát a biomassza, 43 százalékát a nap, 13 százalékát a szél, 5 százalékát a biogáz, 2-2 százalékát a víz és a kommunális hulladék megújuló része biztosította. A megelőző év azonos időszakához képest a nap, és a biomassza forrásból termelt villamos energia mennyisége emelkedett, a víz, a biogáz, a szél, a geotermikus és a kommunális hulladék forrásból termelt csökkent.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó adatok a havi gyakoriságú adatgyűjtések esetében a tárgyhónapot követő 65-ödik, a primer mérleg esetében a 70-ik napon érhetők el.

A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Kapcsolódó írásaink