Gazdaság

Első a biztonság az újraindult szakképzésbe

A járványügyi előírások betartásával, rendben elindult a jelenléti oktatás a szakképző intézményekben hétfőn: az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában működő 41 szakképzési centrum 366 iskolájába tértek vissza a tanulók. A folytatódó, megkezdődő vizsgák miatt is minden intézményben kötelező a folyamatos fertőtlenítés, belépéskor ellenőrzik a testhőmérsékletet, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a tárca.

Első a biztonság az újraindult szakképzésbe
A szakképzés bizonyos területeken egyenes utat jelent a felsőoktatásba
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A héten még zajlanak a középszintű és emelt szintű érettségi vizsgák, ezzel párhuzamosan indulnak a szakmai vizsgák és az ágazati alapvizsgák. A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról.

Az írásbeliket egységesen, a központilag előírt vizsganapok szerint május 10-étől szervezhetik meg a járványügyi előírások szigorú betartásával. Egy kapcsolódó miniszteri határozat a vizsgahelyszínként működő iskolák számára megengedi a digitális oktatás fenntartását, vagy a tanórák átszervezését délutánra. A vizsgák zavartalan és biztonságos lebonyolítását szolgáló lehetőséggel közel 100 szakképző intézmény élt.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „A szakképzés megerősítésének részeként a korábbi szakgimnáziumok döntő része már technikumként működik, egyszerre ad szakmát és érettségit. A fiatalok egy keresett, jól fizető foglalkozás gyakorlásához szükséges minden tudás birtokában munkába állhatnak akár annál a cégnél, ahol tanulóéveik alatt duális képzésben dolgoztak. De dönthetnek úgy is, hogy a felsőoktatásban folytatják, és az elsajátított alapokra építve mérnöki, informatikusi vagy más szakirányú diplomát szereznek." 

Kapcsolódó írásaink