Gazdaság

Újraindul a turizmus

Most a valódi segítséget az indulás jelenti, mert ha vendég van, minden van. Úton vagyunk a normális élet felé – mondta a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Újraindul a turizmus
Guller Zoltán: Magyarország a többi uniós tagállamhoz képest csaknem kétszeres sebességgel halad az oltásokkal
Fotó: MH

Európában az egyik elsőként újrainduló ország lettünk, erre vártunk hónapok óta. Az oltásnak köszönhető, hogy el tudjuk kezdeni az újraindulást. Történelmi lépés volt a teraszok nyitása: nagyon jó látni, hogy ismét élettel teltek meg az utcák és a terek. A védettséggel rendelkezők már az éttermek belső tereit, a szállodákat, a színházakat, a mozikat, az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket is használhatják.

Úton vagyunk a normális élet felé – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán annak kapcsán, hogy hazánk újabb mérföldkőhöz érkezett a beoltottak négymilliós számának elérésével. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint fokozatosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba, mert az uniós tagállamokhoz képest Magyarország csaknem kétszeres sebességgel halad az oltásokkal, az európai unión belül kiemelkedő a hazai oltási tempó.

Az élet utat tör magának, az emberek 64 százaléka utazni akar – emelte ki az enyhítésekkel együtt újrainduló turizmus fő irányát.

Guller Zoltán szavai szerint az ágazat tavaly tavasszal tüdőlövést kapott, most levegőhöz jut. 2020-ban hatvan nap alatt került a mélypontra az addig rekordokat döntő utazás, vendéglátás területe, és az egész tavalyi év komoly megterhelést jelentett mindenkinek, főleg a szektor több tízezer vállalkozásának és családtagjaiknak.

Az előző év a kármentéssel telt: megpróbáltuk a GDP 13 százalékát adó turizmust életben tartani úgy, hogy az OECD szerint minden olyan hónap, ami a határok lezárásával telik, két százalékpont visszaesést jelent a gazdaságokban.

Bízunk a gyors felépülésben, amihez vendégként már magunk is hozzájárulhatunk. a harmadik negyedévtől a „pezsgőből kiugró dugó" éve lesz az idei, és azt jósolom, hogy 2022-re a turizmusban visszaállunk a 2019-es „bezzeg év" szintjére – mondta a vezérigazgató, megemlítve, hogy a nemzetközi előrejelzések szerint az elkövetkező két és fél-négy év alatt a természetközeli és a szabadtéri tevékenységek iránti kereslet, alapvetően a belföldi turizmus élénkülése várható az egyes országokban.

Kapcsolódó írásaink