Gazdaság

Zavartalan volt a földgázellátás a fűtési időszakban

6,22 milliárd köbméter földgázt fogyasztott az ország télen. A fűtési szezonban végig zavartalan volt hazánk gázellátása, a biztonsági készletekre idén sem volt szükség – mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke.

Zavartalan volt a földgázellátás a fűtési időszakban
A hazai szükségletet majdnem kilencven százalékban külföldi eredetű gáz fedezi
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A 2020. október 1. és 2021. február 28. közti időszakban összesen 6,22 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Ebből a lakosság fogyasztása 2,6 milliárdot tett ki. Ez 224 millió köbméterrel több, mint a tavaly télen ugyanezen időszakban elfogyasztott mennyiség. A leghidegebb hónap a január volt. Ebben a hónapban 684 millió köbméter földgázt használtak el a lakossági fogyasztók – ismertette Horváth Péter János.

A hivatal elnöke elmondta, a lakossági földgázfogyasztást nagymértékben befolyásolja a hőmérséklet változása, de az időnként szélsőségesnek tűnő időjárás ellenére a gázszolgáltatás zavartalan, az ellátásbiztonság mindvégig garantált volt az elmúlt téli fűtési időszakban.

Az ellátást a hazai földgáztermelés, az importforrások, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő tartalékok felhasználására idén sem volt szükség – tette hozzá az elnök.

A hazai földgáztárolók 2,42 milliárd köbméter zárókészlettel, több mint 38 százalékos töltöttséggel zárták a kitárolási időszakot – tájékoztatott Horváth Péter János.

Horváth Péter János elmondta, a következő téli időszakra áprilisban elkezdődött a felkészülés, a földgáztárolók fokozatosan és ütemezetten álltak át a betárolásra. Az április első felében szokatlan hideg időjárásra tekintettel az MFGK egyes tárolói még kitároltak, miközben más tárolók esetében megkezdődött és folyamatosan zajlik a betárolás.

A hazai földgáztárolóban elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást. Az ellátásbiztonság érdekében a kötelezetteknek 2021. október 1-jére 2,1 milliárd köbméternyi betárolt készlettel kell rendelkezniük – hívta fel a figyelmet Horváth Péter János. A földgázkereskedők a következő téli időszakra jelentős lekötésekkel rendelkeznek és nincs műszaki akadálya annak, hogy a szükséges gázmennyiség a földgáztárolókba kerüljön – tette hozzá az elnök.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom