Gazdaság

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Fudan Egyetemmel

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást kedden. A legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is rögzítő dokumentum a régióban egyedülálló módon egy új kínai-magyar egyetem létrehozását alapozza meg Budapesten. A felek megerősítették, hogy a fejlesztés összhangban áll Diákváros Programmal, annak terveivel nem állítható szembe.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Fudan Egyetemmel
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, valamint a Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzetközi építészeti tervpályázat első helyezettjei, Máté Tamás és Vass-Eysen Áron (b-j), a Bivak studió Kft. tulajdonosai a tervpályázat eredményhirdetésén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A megállapodás szerint a Fudan Hungary Egyetem az egyetemek közötti egészséges versennyel, neves külföldi professzorok tevékenységének becsatornázásával támogathatja a magyar felsőoktatás képzési színvonalának növelését, olvasható az ITM lapunkhoz eljuttatott közleményében, amely kiemeli: a fejlesztés révén a magyar fiatalok számára is nyitott, korszerű képzés valósulhat meg Budapest új, diákvárosi-egyetemi városrészében, folyamatosan szélesedő kínálattal és növekvő hallgatói létszámmal.

A Fudan Hungary Egyetem egyedülálló lehetőséget teremt a magyar, kínai és más nemzetiségű hallgatók számára oklevelek megszerzésére, specializációk elvégzésére és tudásuk elmélyítésére. Az intézmény ösztönözni kívánja a közös kutatásokat és oktatási projekteket magyar és európai egyetemekkel. A tervek szerint elinduló gazdasági, bölcsészettudományi-társadalomtudományi, természettudományi-mérnöki és orvostudományi karokon 500 oktatótól 6-8 ezer hallgató tanulhat majd.

A felek a megállapodásban megerősítették, hogy az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros - Déli Városkapu Fejlesztési Programmal, annak terveivel nem állítható szembe. A beruházás az eredeti kormányzati szándékoknak és a Fővárosi Önkormányzattal egyetértésben elfogadott döntésnek megfelelően valósulhat meg, együttműködve a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossal is.

A Fudan a tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint a világ 34. legjobb egyeteme. A sanghaji központú intézmény mintegy 4500 oktatója több mint 30 ezer hallgatót tanít, kimagasló kutatási teljesítménnyel büszkélkedhet. Jelentős tudománydiplomáciai siker, hogy a Fudan elsőként Magyarországon indít külföldi helyszínű saját képzést. A magyar és közép-európai hallgatók így Budapesten tanulva szerezhetnek diplomát a világ legjobbjai közé tartozó elitegyetemen. Magyarország regionális tudásközponttá válhat, az intézmény újabb munkahelyteremtő beruházókat, vállalati kutatás-fejlesztési központokat vonzhat hazánkba.

Kapcsolódó írásaink