Belföld

Döntött a parlament az egyetemek modellváltásáról

Államiból alapítványi fenntartásba kerül számos felsőoktatási intézmény augusztustól az Országgyűlés döntése értelmében, így ősztől már a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.

Döntött a parlament az egyetemek modellváltásáról
A parlament 134 igen, 59 nem szavazattal fogadta el a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A parlament 134 igen, 59 nem szavazattal fogadta el a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt a kormány javaslatára. Emellett az Országgyűlés - szintén a kormány kezdeményezésére - létrehozott 16 alapítványt is, ebből 11 felsőoktatási intézmény fenntartója lesz.

Alapítvány működteti a jövőben a szegedi, a dunaújvárosi, a pécsi, a nyíregyházi, a debreceni egyetemet, a Magyar Táncművészeti Egyetemet, az újonnan létrejövő Tokaj-Hegyalja Egyetemet, a Budapesti Gazdasági Egyetemet, a Testnevelési Egyetemet, a Semmelweis Egyetemet és a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemet. Létrehoztak öt további alapítványt is egyéb célokra.

Az egyetemek modellváltásához kapcsolódó törvénymódosításokról is döntött az Országgyűlés. A képviselők 133 igen, 59 nem szavazattal fogadták el a felsőoktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló előterjesztést a kormány javaslatára. Az előterjesztés indoklásában emlékeztettek: 2021 elején tíz egyetem szenátusa döntött a modellváltás mellett.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben rögzítik, hogy az Eszterházy Károly Egyetem 2021. augusztus 1-jétől Eszterházy Károly Katolikus Egyetem megnevezéssel működik, az intézmény fenntartója a jövőben a katolikus egyház, azon belül is az Egri Főegyházmegye lesz.

A váltás az egyetem szenátusának kezdeményezésére történik augusztus 1-jétől. A fenntartóváltással egy időben a feladatellátáshoz kapcsolódó vagyont is átadja az állam. Az egyetemből kiváló Sárospataki Comenius Campus pedig szintén augusztus 1-jétől Tokaj-Hegyalja Egyetemként jön létre.

Módosulnak az országgyűlési és az önkormányzati képviselőkre, valamint a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok, így a jövőben az országgyűlési képviselők, a 3000 fős lakosságszám feletti települések főállású polgármesterei, valamint az önkormányzati képviselők és a kormánytisztviselők is lehetnek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjai, illetve vagyonellenőrei.  

A módosítások között szerepel, hogy a Miskolci Egyetem kapja meg a Csanyik-völgyben található volt tüdőszanatórium épületét, míg a győri Petz Aladár Kórház vagyonkezelésében lévő ingatlan a Széchenyi István Egyetem tulajdonába kerül. Emellett a Millenáris Alapítvány kapja meg Thália Színház állam tulajdonában álló üzletrészét, és több állami ingatlan - köztük a Nagymező utcában lévő színház - is a tulajdonába kerül.     

A törvénymódosítások szerint Magyarországi Református Egyház szociális, oktatási, kulturális és hitéleti feladatainak elősegítése érdekében megkapja nagykőrösi levéltár épületét.

A törvénycsomag érinti az országgyűlési törvényt is, ami úgy módosult, hogy a Háznak csak a plenáris ülés és a törvényalkotási bizottság ülésének közvetítése kötelezettsége az Országgyűlés honlapján, a többi bizottság ülését a sajtó a parlament belső televíziós hálózatán, az Országgyűlés sajtótermében követheti. A jövőben az Országházba állandó belépővel belépők egyértelmű azonosítását arcfelismerő rendszer teszi lehetővé.

Kapcsolódó írásaink