Gazdaság

Fejlesztésekkel reagált hazánk a nehézségekre

Hatalmas egészségügyi és gazdasági küzdelmet kellett megvívni a magyar emberek élete, egészsége és munkahelye védelmében – mondta Szijjártó Péter

A kormány a szociális pénzosztás helyett támogatást ad azoknak a magyarországi vállalatoknak, amelyek beruházásokat hajtanak végre. A fejlesztések felét már kifizették – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Kiskunfélegyházán.

Fejlesztésekkel reagált hazánk a nehézségekre
„Ha nem keresünk saját utat, tízezrekkel többen fertőződtek volna meg”
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Szijjártó Péter az orvostechnikai lábbeliket készítő Berkemann Magyarország Bt. beruházást bejelentő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vállalat megközelítőleg 563 millió forint összegű fejlesztéséhez a kormány mintegy 282 millió forint támogatást biztosít. Továbbá arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt egy évben a világjárvány következtében nagy egészségügyi és gazdasági küzdelmet kellett megvívni, amelynek során a magyar emberek életét, egészségét és munkahelyeit kellett és kell még megvédeni.

Volt egy külföldi elvárás is Magyarországgal szemben, mégpedig hogy nem szabad saját utat keresnie. Amennyiben ezt követik, akkor ezrekkel többen haltak volna meg, tízezrekkel többen fertőződtek volna meg és több százezren veszítették volna el a munkahelyüket Magyarországon – sorolta. Felhívta a figyelmet többek között arra is, hogy a magyar kormány döntése értelmében keletről is vásárolni kell oltóanyagokat.

Ennek nyomán tegnapra Magyarország abba a kedvező helyzetbe került, hogy hárommillió ember a koronavírus elleni oltásból legalább az első adagot megkaphatta. Ezzel az ország a beoltottak száma alapján, lakosságarányosan egyelőre az Európai Unió második helyén áll. A külföldi elvárásokra hallgatva viszont egymillióval több ember lenne kitéve a fertőzés veszélyének – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint folyamatosan azt lehetett hallani, hogy a világjárványnak természetes következménye a tömeges munkanélküliség kialakulása, és ezt kell majd kezelni. A kormány azonban a szociális pénzosztás helyett támogatást ad azoknak a magyarországi vállalatoknak, amelyek beruházásokat hajtanak végre. A fejlesztések felét kifizette, amiért cserébe a vállalatok kötelezték magukat arra, hogy nem bocsátanak el senkit – mondta.

A miniszter összegzése szerint, a programban 1434 vállalat vett részt, köztük a Berkemann Magyarország Bt. is, megmentve 270 ezer munkahelyet. Így Magyarország kormánya bebizonyította, lehetséges volt megelőzni a tömeges munkanélküliség kialakulását. A tárcavezető végül megköszönte a Bács-Kiskun megyei cégeknek, hogy ebben a nehéz időszakban nem a leépítéseket, hanem a fejlesztéseket és ezáltal a munkahelyek védelmét választották. A beruházásösztönzési program a 67 megyei beruházás kilencvenmilliárd forintnyi fejlesztéséhez összesen 32 milliárd forint támogatással járult hozzá, megőrizve mintegy tizenhétezer-négyszáz munkahelyet.

Tízmilliárd forintos beruházás veszi kezdetét

Kétszázötven új munkahellyel, állami támogatással bővül az idén a Roche budapesti szolgáltatóközpontja – jelentette be Szijjártó Péter tegnap, a beruházás sajtótájékoztatóján Budapesten. Továbbá Kiskunfélegyházán bejelentette a NT Kft. fejlesztését is, ahol állami támogatással tízmilliárd forintos élelmiszeripari beruházás kezdődik. Többek között arról is beszélt, hogy a kormány 1,7 milliárd forinttal járul hozzá a részben zöldmezős, részben kapacitásbővítő beruházáshoz, amely ötvenöt munkahelyet teremt Kiskunfélegyházán.

Magyarország azért is kötött szövetséget a vállalkozásokkal, mert nem fogadta el a tömeges munkanélküliséget, miként azt sem, hogy nélkülözni kelljen a keletről érkező vakcinákat. Szijjártó Péter újra elmondta, hogy ma egymillióval több embert fenyegetne a vírus belföldön, ha nincs az orosz és a kínai vakcina. Így viszont Magyarország lehet az első olyan európai állam, ahol mindenki megkaphatta az oltást, aki kérte – magyarázta.
(JA)

Kapcsolódó írásaink