Gazdaság

Márciusban folytatódott a lakáspiac szárnyalása

Javuló statisztikák

A lakásárak is követik az első negyedéves ingatlanpiaci felfutást: a paneleknél és a használt téglalakásoknál is 4–7 százalékkal emelkedtek az átlagos értékesítési árak az ország keleti és nyugati részén éves összevetésben – közölte a Duna House tegnap a távirati irodával.

A közlemény szerint ez azt jelenti, hogy a keleti országrészben a paneleknél mintegy 17,9 millió forintos, a nyugati országrészben pedig 17,27 millió forintos átlagárral lehet számolni, az egy évvel korábbi 17,067 millió, illetve a 16,48 millió forintos átlagárhoz képest. A kutatásból többek között az is kiderül, hogy az átlagos négyzetméterárak az ország keleti felében a tavaly első negyedévi 313 ezer forintról 336 ezer forintra, a nyugati országrészben 299 ezer forintról 321 ezer forintra nőttek.

A használt téglalakások átlagára az ország keleti felében 22,44 millió forint, nyugaton pedig 19,86 millió forint, míg egy évvel korábban még 21,11 millió, illetve 19,09 millió forint volt. Az átlagos négyzetméterár keleten 369 ezerről 383 ezer forintra, nyugaton 333 ezerről 350 ezer forintra nőtt. A fővárosban a panelotthonoknál Budán két-, Pesten ötszázalékos árcsökkenés történt az előző év azonos időszakához képest. A négyzetméterárak a téglaotthonoknál Budán nőttek, Pesten és a belvárosban viszont csökkentek az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva – hangsúlyozták a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

A járvány idején sem tört meg a lendület

ĀAz ötszázalékos áfa bevezetésének, illetve az új otthonteremtési kedvezmények – csokos áfa-, illetve illetékmentesség – hatására nagy az érdeklődés az új építésű lakások iránt