Gazdaság

Új kiadvány a PABooks Kiadótól

Egy ősi ázsiai közmondás szerint, amikor elefántok harcolnak egymással, letapossák a füvet. Ez a veszély fenyegeti Délkelet-Ázsiát az Egyesült Államok és Kína között egyre hevesebbé váló világméretű versengésben. David Shambaugh politikatudományi professzor e sokrétű sakkjátszma legérdekesebb lépéseit elemezi az Ahol a nagyhatalmak találkoznak című művében. Rávilágít arra is, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tíz országa hogyan járja külpolitikai kötéltáncát a két nagyhatalom között, továbbá bemutatja, mire számíthatunk e rivalizálásban.
 

Új kiadvány a PABooks Kiadótól
Új kötet a PABooks kínálatában
Fotó: pallasathenekiado.hu

Szaktanulmányok és közvélemény-kutatások egyaránt azt mutatják, hogy a délkelet-ázsiai régióban egyre intenzívebbé válik a kínaiak és az amerikaiak közötti verseny. A nagyhatalmi vetélkedést ugyanakkor módosíthatják az ASEAN tagállamai, valamint olyan regionális „középhatalmak”, mint Japán, India, Ausztrália vagy az Európai Unió, és kisebb mértékben Oroszország is.

A szerző megállapítja, hogy Kína intenzív munkával szélesíti és mélyíti jelenlétét az összes délkelet-ázsiai országban, míg az Egyesült Államok ezen a területen meglehetősen nemtörődöm hozzáállást tanúsít. Ennek következtében az a mindent átható narratíva él a régióban, hogy Kína „megkerülhetetlen” domináns hatalom, míg az Egyesült Államok jelentősége megállíthatatlanul csökken. Ez a megállapítás David Shambaugh értékelése szerint  nem pontos: az Egyesült Államoknak ugyanis továbbra is mélyek a gyökerei, és sokkal átfogóbb hatalommal rendelkezik a régióban, mint Kína. Kulturális vonzereje pedig, amely megjelenik a médiában, a filmekben, a különféle sportágakban, a felsőoktatásban, a technológiában és a befektetésekben, semmihez sem fogható, és messze meghaladja Kína régióban kifejtett kulturális hatását. Még a regionális amerikai segélyprogramok éves kiadásai is négyszeresen meghaladják Kína hasonló ráfordításait. Ám a professzor azt is hozzá teszi, hogy Kína maga alá gyűrheti a régiót, ha az Egyesült Államok nem fordít rá kellő figyelmet.

A könyv részletesen elemezi a délkelet-ázsiai régiót, amelyet tizenegy nemzetállam alkot, közülük tíz az ASEAN tagja, és 636 milliós összesített népességével a világ egyik legnagyobb népsűrűségű térsége. A hatalmas népességhez vallási sokszínűség társul, és ez az egyik oka annak, hogy az ASEAN oly nehezen képes közös célok érdekében fellépni. Földrajzi szempontból kiemelt stratégiai jelentőséggel bír, gazdaságilag pedig a világ leggyorsabban fejlődő régiójává vált. Politikai szempontból is változatos környezet, öt különböző stílusú rendszer alkotja. Az egész régióra kiterjedő katonai modernizáció különösen megnöveli stratégiai jelentőségét. 

A délkelet-ázsiai országok az elmúlt fél évszázad során folyamatosan váltogatták a nagyhatalmak melletti elkötelezettségüket. Az azonban nagyon is szembeötlő, hogy a hidegháború óta Délkelet-Ázsia nem tanúsít egyensúlyozó magatartást sem Pekinggel, sem Washingtonnal szemben. 

A kötet egyik konklúziója, hogy az ASEAN fölötti befolyás megszerzéséért folytatott versenyben a kínaiak állnak nyerésre. Pekingnek ugyanakkor fel kellene ismernie azt a neheztelést, amelyet sok délkelet-ázsiai érez a régióval szemben tanúsított birodalmi hozzáállása miatt. Washingtonnak pedig emellett sokkal több figyelmet lenne érdemes fordítania e térségre, melyhez a szerző azt is hozzáfűzi, hogy az Egyesült Államok akkor követné el a legsúlyosabb hibát, ha megpróbálná a kettőjük közötti választásra kényszeríteni a régió országait. Amerikának ugyanis pont az adhatja a legnagyobb előnyt, hogy Kína ilyen különleges hajlamot mutat a túlterjeszkedésre.

Az Ahol nagyhatalmak találkoznak című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint  webáruházában.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy György: A 4T-modell

ĀAz elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat