Gazdaság

Egyedülálló képzési lehetőség a régióban

A nálunk végzett diplomaták Magyarország jó hírét viszik a világban. A programra sokszoros a túljelentkezés – nyilatkozta lapunknak Pacsay-Tomassich Orsolya

A régióban egyedülálló képzést indított a Magyar Diplomáciai Akadémia idén, amely a gazdasági élet szereplőit vértezi fel hasznos tudással, amit kamatoztathatnak a hazai és nemzetközi üzleti életben, hozzájárulva a hazai érdekek sikeres érvényesítéséhez a külpiacokon és gyarapítva a hazai nemzetgazdaság eredményeit. – mondta lapunknak a Corporaty Diplomacy program kapcsán Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke.

Egyedülálló képzési lehetőség a régióban
„Várjuk a leendő szakembereket”
Fotó: MH/Katona László

– Mi az a Corporate Diplomacy program?

– A Corporate Diplomacy Programot (CDP) a Magyar Diplomáciai Akadémia képzéseinek egyikeként 2021 februárjában indítottuk el azzal a céllal, hogy egy komplex, féléves, 120 órás kurzus keretében segítsük a hazai vállalatok és vállalkozások nemzetközi piacra lépését. Egyedülálló alkalmat kínálunk arra, hogy a magyar üzleti élet szereplői munkatársaikat egy olyan összetett képzésre küldjék, amely ötvözi a külgazdasági és a külpolitikai kérdéseket. A program végleges formáját a cégvezetőkkel folytatott konzultációi­kat követően alakítottuk ki. Idén a Deloitte, a GE Magyarország, a Hell Energy, az OTP Bank, a Richter Gedeon és a Tungsram vesznek részt a programjainkon.

– Miért jó ez a magyar gazdaság üzleti szereplőinek?

– Amellett, hogy kapcsolatépítési lehetőséget biztosít diplomaták, köztisztviselők és a vállalati szakemberek között, az itt elsajátított tudás fontos lehet a külföldi partnerek megnyerésében, a cégek külföldi piacralépésében. Az a célunk, hogy az angol nyelvű képzés végén a magyar cégvezetők, illetve munkatársaik jól ismerjék az adott régióban jellemző protokollszabályokat, a bevett tárgyalási módszereket, tisztában legyenek a jogi és közigazgatási környezettel.

Nagyon nem mindegy az sem, hogy milyen a fellépésük, hogyan oldják meg az esetleges konfliktushelyzeteket. Emiatt személyre szabott coachinggal, szimulációkon és projektmunkákon keresztül ezeket a készségeket tanítjuk meg a cégvezetőknek, illetve a vállalatok képviselőinek. Ez a típusú külpolitikai és külgazdasági ismereteket ötvöző diplomáciai képzés nemcsak Magyarországon, de a régióban is egyedül­állónak számít.

– A képzésen részt vevők mit tanulnak?

– A tematika összesen négy nagy modulra bontható: a gazdasági, politikai, jogi és diplomáciai készségfejlesztés mellett teret kapnak az interaktív tematikus tréningek is. A konfliktuskezelés mellett foglalkozunk az üzleti protokollal és etikettel, valamint az üzleti tárgyalástechnikával. A program a nyilvános beszéd- és prezentációs tréning mellett sajtó- és médiatréninget is biztosítunk, továbbá digitális és üzleti kommunikációs ismeretek bővítését is támogatjuk. Az exportfejlesztési és importösztönzési esettanulmányok kapcsán előtérbe helyezzük a csapatmunkát, és ötvözzük üzleti érdek- és titokvédelemmel, nemzetközi sales-szel, valamint az uniós támogatások hasznosításával.

– A Magyar Diplomáciai Akadémia milyen képzéseket nyújt, mik az aktualitások?

– Tavaly nyáron kezdtük meg magát a képzési munkát, hozzánk tartozik többek között a Misszióvezetői Felkészítő Program, amelynek célja a magyar külképviseletek kijelölt vezetőinek szakmai és készségalapú felkészítése a kinevezéssel járó feladatok ellátására. A most februárban indult Diplomáciai Vezetőképző Programunk 24 fő részvételével jelenleg is zajlik.

Ez a kurzus a karrierjük közepén lévő közigazgatási szakemberek és vezetők számára kínál hazánkban és a régióban is egyedülálló, nemzetközi kitekintésű fejlődési lehetőséget. Talán a legismertebb képzésünk a Diplomataképző Program, ahová a leendő diplomatákat várjuk. A felvételt nyert hallgatók két féléves képzési és szakmai gyakorlati ösztöndíjprogramban vesznek részt. A legjobban teljesítők – a megüresedő státuszok függvényében – lehetőséget kapnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium állományába történő felvételre és diplomáciai karrierjük megkezdésére.

Ez a képzés, miként a Diplomáciai Vezetőképző Program is, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben valósul meg. Az első évfolyam 26 hallgatója jelenleg szakmai gyakorlatát tölti a minisztérium különböző főosztályain, nyáron pedig egy nyolchetes külföldi gyakorlatot is szeretnénk biztosítani számura a külképviseleteinken. A Diplomataképző Program második évfolyamára április 6-ától lehet ismét jelentkezni azoknak, akik érdeklődnek a diplomácia, a külpolitika és a külgazdaság iránt.

– Milyen eredményeket ért el eddig az első évében a Magyar Diplomáciai Akadémia?

– Négy képzési programot indítottunk útjára, amely önmagában is hatalmas eredmény. Jól példázza ezeknek a programoknak a népszerűségét, hogy diplomataképzésben hatszázan jelentkeztek a meglévő 26 helyre. A nálunk végzett diplomaták jó hírünket viszik a világban, fontos, hogy felkészült, határozott, tájékozott szakemberek képviseljék hazánkat.

Kapcsolódó írásaink