Gazdaság

Otthon Centrum: Csökkent az épülő lakásszám, nőtt az ár a városokban

Ingatlanpiaci jelentés

Tovább emelkedhet az új lakások négyzetméterára a megyei jogú városokban, a 643 ezer forintos négyzetméterár 9,5 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor – közölte az Otthon Centrum.

Ez az árszint már eléri a külső pesti kerületek használt lakásainak négyzetméterárát. A megyei jogú városok között Debrecenben alakult ki a legmagasabb ár (838 ezer forint), amelyet Veszprém követ (715 ezer forint) – ismertették. A cégnek a megyei jogú városokban végzett felmérése szerint 278 társasházi lakás projekt volt elérhető 2021 márciusában, ezekben összesen 7806 új lakás épült.

A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Debrecenben és Szegeden van folyamatban, de a harmadik Győr is csupán eggyel maradt le – derült ki a közleményből. Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető elmondta, a nagyobb városokban jellemzően több lakásberuházás található, míg a legkisebb megyei jogú városokban erre alig akadt példa. Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sem indult projekt, míg Szekszárdon mindössze egyetlen futó beruházásban kínáltak új lakásokat a felmérés időpontjában – tette hozzá.

Az elemzésből kiderült az is, hogy az idén márciusban indult projektek száma szinte megegyezik az egy évvel korábbival, ugyanakkor az összes projektszám és az épülő lakások száma csökkent a Coviddal sújtott egy év alatt.

Kapcsolódó írásaink