Gazdaság

Sokat segítenek a törzsvásárlók

A szolgáltatók, mint például a fodrászatok, varrodák, cipészek zárva kell hogy tartsanak, ezzel szemben a virágosok továbbra is árulhatnak a piacokon

A koronavírus harmadik hullámának emelkedő számai miatt március 8-tól új korlátozások léptek életbe Magyarországon. A rendelet értelmében a piacok nyitva maradhattak.

Sokat segítenek  a törzsvásárlók
A henteseket sem érinti a lezárás
Fotó: MH/Katona László

A piac nagy részén napi fogyasztási cikkek találhatók, így az üzletek körülbelül 80–90 százaléka nyitva tart a mostani időszakban is – nyilatkozta lapunknak Iván Zsuzsanna, a Lőrinci piac marketingmenedzsere. Elmondta, hogy világosan fogalmazott a kormányrendelet, így a szolgáltatók, mint például a fodrászatok, varrodák, cipészek zárva kell hogy tartsanak ebben a két hétben, ezzel szemben a virágárusok továbbra is árulhatnak a piacokon.

piac2
Fotó: MH/Katona László

Fájó pont nekik, hogy a népszerű használtcikk-piacot be kellett zárniuk, míg más kerületben azok is nyitva tarthatnak – mondta. Egy érdekes jelenségről is beszámolt a menedzser, mégpedig arról, hogy az első hullám során, azaz tavaly tavasszal látványosan megnőtt a piac forgalma, húszszázalékos növekedés volt tapasztalható. Ismertette, hogy ezt követően őszig kiegyensúlyozott volt a forgalom, ami a nyarat illetően változás volt a korábbi évekhez képest, ugyanis normál esetben a piac július végétől augusztus közepéig kiürül, de ez tavaly nem történt meg.

Ezzel szemben a december nem volt annyira erős, mint máskor, a járvány hatását most februárban, márciusban érezte meg a piac – tette hozzá Iván Zsuzsanna. Szabó Ibolya 14 éve nyitotta meg osztrák boltját a piacon, a Trünkel Magyarország Kft.-t, elmondta, hogy bár ő már korábban is vállalt házhoz szállítást, az elmúlt egy évben egyre többen vették igénybe ezt a szolgáltatást.

Piac3
Fotó: MH/Katona László

A rugalmasságával próbálja ellensúlyozni a jelenlegi helyzetet, az évek alatt kialakult egy törzsvásárlói köre, akik a nehéz időkben is lojálisak hozzá, viszont akik nem célirányosan a boltjába mennek, azoknak csökkent a száma – mesélte. Akad
a piacon egy olyan üzlet is, ami vakmerő módon a koronavírus járvány közepén, novemberben nyitott meg. A Lőrinci Halsütöde tulajdonosa, Zsombok Márton nyilatkozott lapunknak, aki elmondta, rizikós volt novemberben a nyitás, főleg azért, mert november 11-től nem lehetett sehol sem helyben fogyasztani.

Piac
Piac
Fotó: MH/Katona László

A gluténmentes halfalatozó tudatosan a piacot célozta meg, hiszen bíztak abban, hogy az stabil forgalommal rendelkezik. Mint mondta, bejött a számításuk, a forgalom minden várakozásukat felülmúlta, a legutóbbi korlátozások bejelentése utáni napokban rekordforgalmuk volt. A hétköznapokon enyhe visszaesést tapasztalnak, ugyanakkor abban bíznak, hogy a korlátozások megszűnésével egy új időszámítás fog kezdődni – fűzte hozzá végezetül a tulajdonos.

Kapcsolódó írásaink