Gazdaság

Emelkedhet a fiatalok munkaerőpiaci aktivitása

A leginkább fogyasztásmotivált társadalmi réteg kapja a jövedelemadó-kedvezményt

Minden európai országban probléma a fiatal munkavállalók körében mért munkanélküliségi ráta, ami rendre magasabb az átlagos munkanélküliségi rátánál. A kormány tervei szerint a jövő évtől a 25 év alattiak mentességet kapnak a személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Emelkedhet a fiatalok munkaerőpiaci aktivitása
A döntés arra ösztönzi a korosztályt, hogy megéri dolgozni
Fotó: MH

A 25 év alattiak esetében a személyi jövedelemadó eltörlésének inkább társadalmi a jelentősége, mintsem közpénzügyi – mondta lapunknak Lentner Csaba közgazdászprofesszor. Szerinte ez egy nemes gesztus a kormány részéről, hiszen a 25 év alattiak a felnőtt életben való elinduláshoz kapnak egy jó támogatást.

A jövedelemadó mentességükkel ugyan a központi költségvetésből kiesik egy tetemes összeg, ám csak időlegesen – tette hozzá. A szakértő ismertette, hogy a 25 év alattiak a legaktívabb fogyasztói társadalmi réteget alkotják, így a jövedelemadó levonás nélkül megkapott többletjövedelmük nem sokáig marad a pénztárcájukban, vásárolni fognak, többet tudnak költeni, ami a forgalom típusú adók – áfa, jövedéki adó – révén be, illetve vissza is kerül majd a költségvetésbe.

Tehát a kormány ad egy tetemes jövedelemadó kedvezményt, sőt, mentességet, ez megnöveli a fogyasztást, de a forgalmi adókon keresztül az vissza is megy a költségvetésbe, mondhatom, mindenki jól jár ezzel a konstrukció­val – magyarázta. Hasonló, sikeres közpénzügyi intézkedés volt 2010-ben, a polgári kormány hivatalba lépését követően. Akkor 36 százalékról 16 százalékra mérsékelték a személyi jövedelemadót, ami a követségvetésből több mint nyolcszázmilliárd forint kiesést okozott.

De csak átmenetileg, ugyanis a munkavállalóknál egyidejűleg megjelenő nyolcszázmilliárd forint fogyasztásra fordítódott, amelynek a forgalmi- és jövedéki adó hányada a költségvetésbe került – emlékeztetett a professzor. Lentner Csaba kitért arra, hogy a mostani esetben mivel a leginkább fogyasztásmotivált társadalmi réteg kapja a jövedelemadó kedvezményt, mintegy 280 ezer fiatal, így a költségvetésre érdemi hatást nem fog gyakorolni. Korábban, 2018. december 31-ig a 25 év alatti munkavállalók foglalkoztatása esetén a szociális hozzájárulási adó kedvezményt kaptak a munkáltatók, 2022. január 1-jétől pedig közvetlenül a 25 év alattiak lesznek a kedvezményezettek.

Beszélt arról, hogy ezzel az intézkedéssel a fiatal munkavállalók munkaerő-piaci aktivitása emelkedni fog. Minden európai országban probléma a fiatal munkavállalók körében mért munkanélküliségi ráta, ami rendre magasabb az átlagos munkanélküliségi rátánál – ismertette a közgazdász. Szerinte, ha a fiatalokat tudjuk a jövedelemadó mentességgel ösztönözni az erősebb munkaerőpiaci integrációra, akkor a munkaalapú társadalom továbbfejlesztése érdekében egy jelentős előrelépést teszünk.

Elmondta: a 20-24 éves korcsoportban lévők – akik már nem járnak iskolába – jelentős része munkanélküli, legalábbis a KSH 2020. harmadik negyedévi adatai szerint, mintegy 16,8 százaléka. Az adómentesség hatására jelentős lesz a motiváló hatás, hogy belépjenek a munkaerő piacra.

Kapcsolódó írásaink